Listwa
Z.K:
Z listwy długości 60 cm zrobiono ramke prostokąta
Zbadaj pole utworzonego prostokąta jako funkcje jednego z jego boków .
Sporządz wykres
a,b− boki prostokąta
2a+2b=60
a+b=30
a=30−b b∊(0,30)
a*b=(30−b)*b=b2−30b
f(b)=b2−30b
Zastanawiam sie jak zrobic wykres
15 lip 11:42
wredulus_pospolitus:
pomijając fakt, że (30−b)*b ≠ b2 − 30b
to po prostu rysujesz funkcję f(x) = 30x − b2 ; Df = (0;30) (co 'zaskakująco' pokrywać
się będzie z dodatnią częścią wykresu paraboli, gdybyś ją kontynuował)
15 lip 11:46
wredulus_pospolitus:
miało być: f(x) = 30x −
x2
15 lip 11:46
Z.K:
Oczywiście zle
Cos mi nie pasowało bo wychodziło mi minimum i pole ujemne

f(b)= −b
2+30b
b
max=15
15 lip 11:49