Trójkąt i prostokąt
Z.K:
W trójkąt równoramienny o podstawie a=12cm i wysokości h=12cm wpisano prostokąt jak na rysunku
Jak powinna być wysokość prostokąta aby jego pole było największe ?
15 lip 11:32
wredulus_pospolitus:
Tak tak ... rysunek nie jest w skali.
z podobieństwa trójkątów:
12
b
12−b
=
=
6
6−a
a
12 = 2a+b (I i II ułamek) −−−> b = 12 − 2a
P▭ = 2a*b // bo liczymy już dla całego prostokąta, chociaż nie ma to znaczenia // =
2a*(12−2a)
0+12
Parabola ... wierzchołek dla 2a =
−−−> a = 3 −−−> b = 6
2
15 lip 11:42
Z.K:
Dzięki wredulus
Oczywiście nie musi byc w skali