Wykresy
Z.K:
| | 1 | |
Jak zachowują sie funkcje f(x)= |
| i g(x)=U[1}{x2} gdy x zbliża sie z którejs strony do |
| | |x| | |
zera ?
Co się dzieje z wartościami tych funkcji a co z ich wykresami gdy x dąży do +
∞ albo gdy dązy
do −
∞
| | 1 | |
Wykresy obu funkcji sa prawie takie same (dlatego na rysunku jest g(x)= |
| |
| | x2 | |
zarówno f(x) i g(x)
1) dąży do +
∞ gdy x dąży do zera z prawej strony
2) dąży do +
∞ gdy x dąży do zera z lewej strony
3) wartości tych funkcji dążą do 0 gdy x dąży do do +
∞ albo gdy dąży do −
∞
Natomiast wykresy obu funkcji zbliżają się do osi OX
Jest ok? Tak ?
Z.K:
Dalej do tego ćwiczenia jest tak .
Opisaną powyżej sytuację można sformalizować .
Mówimy ze funkcja dąży do plus nieskończoności gdy x dąży do x
0 z prawej strony jeżeli dla
dowolnej liczby a istnieje δ>0 taka że
f(x)>a dla każdego x∊(x
0, x
0+δ)
Zapisujemy to jako
lim f(x)=+
∞
x→x
0+
Mówimy tez że funkcja f ma w x
0 prawostronną granicę niewłaściwą +
∞.
O liczbie a należy myśleć że jest dowolnie duża .Istnienie δ oznacza istnienie (choćby nawet
bardzo małego ) przedziału otwartego z lewym końcem x
0 i takiego że część wykresu funkcji f
mu odpowiadająca leży powyżej prostej y=a
Mówimy że prawostronna granicą funkcji f w punkcie x
0 jest (−
∞) jeżeli dla każdego a
istnieje δ>0 taka że
f(x)>a dla x∊(x
0,x
0+δ)piszemy wtedy
lim f(x)=−
∞
x→x
0−
Analogicznie określamy lewostronna granice niewłaściwą (+
∞) w x
0 czyli dążenie funkcji do +
∞
z lewej strony x
0 co zapisujemy
lim f(x)=+
∞
x→x
0−
gdy dla dowolnego a istnieje δ>0 taka że f(x)>a dla każdego x∊(x
0−δ,x
0) .wtedy interesują
nas x bliskie x
0 ale mniejsze od niego x,x
0.
Mówimy że lewostronną granicą niewłaściwą funkcji f w punkcie x
0 jest (−
∞) jeżeli dla każdego
a istnieje δ>0 taka że f(x)<a dla x∊(x
0−δ.x
0) piszemy wtedy
lim f(x)=−
∞
x→x
0−
| | 1 | | 1 | |
Jeśli (tak było np dla f(x)= |
| ) i także dla g(x)= |
| |
| | x2 | | |x| | |
lim f(x)=+
∞ i limf(x)=+
∞
x→x
0− x→x
0+
to mówimy ze funkcja f(x) ma w x
0 granice niewłaściwą +
∞ i piszemy
lim f(x)=+
∞
x→x
0
Analogicznie lim f(x)=−
∞ i lim f(x)=−
∞ oznacza ze funkcja f ma w x
0 granice
niewłaściwa (−
∞)
x→x+0
− x→x
0+
więc lim f(x)=−
∞
x→x
0
Teraz posługując sie tym sprawdzić jakie granice niewłaściwe maja funkcje
w punkcie x
0=0