Granice funkcji
Z.K:

Jest to wykres funkcji y=[x] −cecha liczby x
Znajdz obie granice w nieskończoności tej funkcji i uzasadnij odpowiedz
12 lip 17:12
wredulus_pospolitus:
f(x) = [x]
g(x) = x−1
h(x) = x
h(x) ≤ f(x) ≤ g(x)
miałeś tw. o trzech ciągach

Można go tutaj zaadaptować (po lekkich zmianach).
tw.
Jeżeli:
h(x) ≤ f(x) ≤ g(x) oraz lim
x−> +∞ h(x) = lim
x−> +∞ g(x) = c
to lim
x −> +∞ f(x) = c
12 lip 17:22
wredulus_pospolitus:
oczywiście:
h(x)
≥ f(x)
≥ g(x)
12 lip 17:22
wredulus_pospolitus:
a na chłopski rozum.
1. Jeżeli znajdziemy taką funkcję g(x), że g(x) ≤ f(x) oraz limx−> +∞ g(x) = +∞ to musimy
także mieć limx−> +∞ f(x) = +∞
(skoro 'coś mniejszego' od f(x) dąży do +∞, to także f(x) musi dążyć do +∞)
analogicznie f(x) ≥ h(x) i rozpatrywanie w x −> −∞
12 lip 17:25
Z.K:
wredulus ciągi to następny dział .
Więc muszę sobie poradzić bez tego
12 lip 17:38
wredulus_pospolitus:
hmmm ... ciekawe ... granica funkcji wprowadzona przed wprowadzeniem granicy ciągu ... ciekawe
12 lip 19:21