Wymierne
Z.K:
Dzień dobry.
Mam takie ćwiczenie w podręczniku .
Funkcja f(x) spełnia (dla każdego x) równość f(|x|)=|f(x)|.
Czy tak jest dla każdej funkcji? Opisz geometryczny sens tej równośći .
Znajdz jeszcze parę funkcji spełniających ją .
Ogólnie jestem w tym momencie na funkcjach wymiernych i poprzednie ćwiczenie było takie
Narysuj wykresy funkcji
Która z narysowanych krzywych jest hiperbolą ?
| 1 | |
Hiperbolą jest tylko krzywa y=− |
| |
| x | |
11 lip 18:43
wredulus_pospolitus:
1. zauważmy, że f(|x|) = f(x) możemy także rozumieć jako f(−x) = f(x) co jest warunkiem
parzystości funkcji.
2. warunek, że f(|x|) = |f(x)| oznacza, że f(x) ≥ 0 dla dowolnego x∊Df
11 lip 20:10
Z.K:
Dzięki. Czytam dalej
11 lip 20:24
Mila:
![rysunek](rys/159947.png)
Przykład dla f(|x|)=|f(x)|.
1) f(x)=cos(x)
11 lip 21:38
Mila:
![rysunek](rys/159948.png)
2) f(|x|)=cos(|x|)=cos(−x)
11 lip 21:42
Mila:
![rysunek](rys/159949.png)
1) cos(|x|)≠|cos(x)|
2) g(x)= x
2+1
g(|x|)=|g(x)|
11 lip 21:51
Z.K:
Dziękuje
Milu i pozdrawiam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jest to ćwiczenie nr 15 z Anusiaka (klasa 2) z funkcji wymiernej .
Natomiast po ćwiczeniu nr 18 (u mnie strona 78) jest tam napisane tak
Przypominamy ze wykres funkcji
y=f(x−r)+s(y−s=f(x−r)) jest wynikiem przesunięcia wykresu y=f(x) o wektor [r,s]
Wiem jak przesuwać wykres o wektor ale nie bardzo rozumiem ten czerwony zapis
Czy możesz to mi wytłumaczyć w miare możliwości .Dziękuje
11 lip 21:57
Mila:
Dobry wieczór. Jutro spojrzę. Upał na mnie źle działa. Jak Ty znosisz takie temperatury?
11 lip 23:53
Z.K:
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Poczekam.
Staram sie nie wychodzić dużo w ten upał.
11 lip 23:57
wredulus_pospolitus:
Miluś ... f(x) = cosx to słaby przykład gdyż:
niech x = π nie spełnia warunku f(|π|) = |cosπ|
12 lip 01:52
Mila:
Witam miło
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Właśnie to napisałam 21: 51.
To był przykład funkcji parzystej.
12 lip 16:27
wredulus_pospolitus:
ale już f(x) = cosx + 1 bym pasował
12 lip 17:26
Mila:
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wszystko zgodnie z tym co napisałeś 20:10
12 lip 17:51