Okręgi
Z.K:
Trzy równe okręgi parami zewnętrznie styczne ograniczają trójkąt krzywoliniowy
Obliczyć pole powierzchni tego trójkąta wiedząc że promień okręgu opisanego na figurze
utworzonej z wymienionych trzech okręgów równy jest R
10 lip 20:31
wredulus_pospolitus:

Zauważ, że wierzchołki tego trójkąta krzywoliniowego tworzą trójkąt równoboczny o boku równym
1/
2 szarego okręgu równobocznego.
W takim razie, na szarym trójkącie moglibyśmy opisać okrąg o promieniu 2R.
Związku z tym, bok tegoż szarego trójkąta wynosi a = 2
√3R.
Czyli r
trzech okręgów =
√3R
| | a2√3 | | 3*60 | | 3 | |
Stąd P = |
| − |
| *πr2 = (3√3 − |
| π)*R2 |
| | 4 | | 360 | | 2 | |
O ile nigdzie się nie walnąłem w przekształcając/podstawiając w pamięci.
10 lip 23:10
Z.K:
Mam tylko odpowiedzi
| | 3(2√3−π)R2 | |
Tutaj S= |
| |
| | 2(7+4√3) | |
Dziękuje .
11 lip 08:43
Mila:
Jeżeli promienie okręgów ozn. r to promień okręgu opisanego na tych 3 okręgach jest równy:
Licz dalej sam
P=P
sz.Δ−3 wycinki koła o promieniu r
wyjdzie dobrze.
12 lip 17:47
Z.K:
Dzień dobry
Milu 
Policzę to póżniej gdyż teraz mam wahania cukru i zle się czuję .
Odpuszczam na razie następne zadania z wykresów
12 lip 17:55
wredulus_pospolitus:
ach ... znowu nie doczytałem

ja przyjąłem okrąg który był opisany na tym trójkąciku
krzywoliniowym
12 lip 19:19
Mila:
Rysunek ładny, skorzystałam z niego
12 lip 20:54