SSS: do wykresu funkcji y=ax +b należą punkty Ai B. Sprawdź rachunkowo, czy punkt C rowniez
nalezy do wykresy, jezeli A=(1,2) B-(-1, 4) C=(2, 6)
i teraz jak to sprawdzic? i mam jeszce pytanie. Jak mam 2 pkt i mam okreslic wzor
funkcvji to tez jak t ozrobic?
Proszę o pomoc
23 lis 17:02
Kama:
Napiszrównanie prostej np pr.AB
y
B - y
A
prAB : y - y
B = -------------- *( x - x
B) podstaw współrzędne
x
B - x
A A(1,2) B( - 1, 4)
jak otrzymasz równanie pr.AB to wataw za x i y współrz. C(2,6)
jak otrzymasz lewa = prawej to należy a jak nie

! to nie należy
ok

rozumiesz
23 lis 17:55
Kama:
Takie równanie tylko gdy x
A ≠ x
B a tu tak jest ok

z pewnościa dasz już radę
23 lis 17:57
SSS: dzięki

a jakies prostszy sposob?
23 lis 20:55
Kama:
Ten sposób jest prosty , ale skoro chcesz inaczej to bardzo proszę

można i tak
pr. AB y = ax +b tworzymy układ równań z a i b
2=a*1 +b a+b =2 wtawione A(1,2)
4 = a*(-1) +b - a +b =4 B(-1,4)
-------------
= 2b = 6 czyli b = 3 to a = - 1
więc prosta AB ma równanie y = - x +3
podstawiamy C(2,6) 6 = - 2 +3 6≠ 1 więc punkt C nie leży
na tej prostej teraz możze być

23 lis 21:43