matematykaszkolna.pl
SSS: do wykresu funkcji y=ax +b należą punkty Ai B. Sprawdź rachunkowo, czy punkt C rowniez nalezy do wykresy, jezeli A=(1,2) B-(-1, 4) C=(2, 6) i teraz jak to sprawdzic? i mam jeszce pytanie. Jak mam 2 pkt i mam okreslic wzor funkcvji to tez jak t ozrobic? Proszę o pomoc
23 lis 17:02
Kama: Napiszrównanie prostej np pr.AB yB - yA prAB : y - yB = -------------- *( x - xB) podstaw współrzędne xB - xA A(1,2) B( - 1, 4) jak otrzymasz równanie pr.AB to wataw za x i y współrz. C(2,6) jak otrzymasz lewa = prawej to należy a jak nie emotikonka! to nie należy okemotikonka rozumieszemotikonka
23 lis 17:55
Kama: Takie równanie tylko gdy xA ≠ xB a tu tak jest okemotikonka z pewnościa dasz już radę emotikonka
23 lis 17:57
SSS: dziękiemotikonka a jakies prostszy sposob?
23 lis 20:55
Kama: Ten sposób jest prosty , ale skoro chcesz inaczej to bardzo proszęemotikonka można i tak pr. AB y = ax +b tworzymy układ równań z a i b 2=a*1 +b a+b =2 wtawione A(1,2) 4 = a*(-1) +b - a +b =4 B(-1,4) ------------- = 2b = 6 czyli b = 3 to a = - 1 więc prosta AB ma równanie y = - x +3 podstawiamy C(2,6) 6 = - 2 +3 6≠ 1 więc punkt C nie leży na tej prostej teraz możze być emotikonka
23 lis 21:43