koleś:
Liczbę osób zwiedzajacych wystawe n-tego dnia od momentu jej otwarcia w przybliżeniu podaje wzór W(n)=-4n2+48n-24. Określ dziedzine funkcji W(n). odpowiedz na pytania:
a)ile dni trwała wystawa
b)w którym dniu odwiedziło wystawę najwięcej osób i ile ich było
c)ile osób odwiedziło wystawę podczas jej trwania
9 lut 14:11
k:
a) W(n)= -4N2+48N-24
n1=6+√30 lub n2=6-√30
około 11,48 około 0,48
Wystawa trwała 11 dni
b)W= -b/2a= -48/-8=6 dni
W(6)=120 osób
c)W(1)+W(2)+W(3)+...+W(11)
9 lut 17:03
9 lut 18:23