Równanie trygonometryczne
Qi Pa :
Rozwiązuje rownanie
| | 1 | |
sin(x)=sin(2x) w przedziale (0, |
| π) |
| | 2 | |
Porównuje argumenty
x=2x+2kπ ik∊C
−x=2kπ x=−2kπ(jak z tego wyznaczyć kąt ?
Inaczej oczywiście potrafie to rozwiążąc
albo sin(x)−sin(2x)= ...............
albo sinx−2sinxcosx− sinx(1−2cosx)=0
9 lip 00:08
Qi Pa :
Potrzebne jest mi to do zadania .
Oblicz tangens kąta pod jakim przecinaja sie krzywe y=sinx i y=sin(2x)
| | 1 | | √3 | |
Innym sposobem wychodzi x= |
| π to y= |
| |
| | 3 | | 2 | |
Sa to wspolrzedne punktu przecięcia sie tych krzywych
9 lip 00:16
Qi Pa :
Mysle ze juz mam to
Jest tak
x=2x+2kπ x=−2kπ dla k=0 rozwiazanie x=0 odpada ze względu na przedzial
lub x=π−2x+2kπ
3x=π(1+2k)
| | π(1+2k) | | 1 | |
x= |
| dla k=0 x= |
| π (należy do przedziału |
| | 3 | | 3 | |
9 lip 00:34