Tangens kąta
Qi Pa :
Wyznaczyć tangens kąta przecięcia sie krzywych y=sin(x) i y=cos(x)
Czyli mam obliczyć kąt między stycznymi do tych krzywych w punkcie przecięcia
Rozwiązuje równanie
| | 1 | |
sin(x)=cos(x) dla x≠ |
| π+kπ k∊C |
| | 2 | |
Współczynniki kierunkowe stycznych (wartości pochodnych w punkcie styczności )
| | 1 | | 1 | | √2 | |
m1=(sin |
| π)'=cos |
| π= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √2 | |
m2= (cos |
| π)'=−sin |
| π=− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Tangens kąta miedzy stycznymi
| | m1−m2 | | √2 | | 2√2 | |
tgφ=| |
| |=| |
| |= |
| |
| | 1+m1*m2 | | 3/2 | | 3 | |