matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trzecia pochodna
Qi Pa :
Oblicz trzecią pochodna funkcji
1
y=x
5
*sin(x) dla x=
π
2
y'=(5x
4
*sin(x))+(x
5
*cos(x)) y''= [20x
3
*sin(x)+5x
4
*cos(x)]+[5x
4
*cos(x)−x
5
sinx] y''=(20x
3
sin(x))+(10x
4
cosx)−(x
5
sin(x)) y'''=[60x
2
*sin(x)+20x
3
cos(x)]+[40x
3
cosx−10x
4
sin(x)]−[5x
4
sin(x)+x
5
cos(x)] y'''= [60x
2
*sin(x)−10x
4
sin(x)−5x
4
sin(x)]+ [20x
3
cos(x)+40x
3
cos(x)−x
5
cos(x)] y'''= (60x
2
−15x
4
)sin(x)+(60x
3
−x
5
)cos(x)
1
π
2
π
4
π
3
π
5
15π
4
y'''(
π)=[60*
−15*
)]*1+[60*
−
]*0=15π
2
−
2
4
16
8
32
16
8 lip 22:42
end:
Czekasz na oklaski?
8 lip 23:05
Qi Pa :
Jeśli tylko możesz to jak najbardziej możesz mnie pochwalić . Nie żałuj sobie
8 lip 23:18
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick