Styczna i punkt wspólny
Qi Pa :
Styczna do wykresu funkcji f(x)=x3+3x2−9x+5 ma w punkcie A(−2,27) ma z tym wykresem jeszce
jeden punkt wspólny B.
Oblicz wsólrzedne punktu B
Wyznaczyłem równanie stycznej y=−9x+9
Jak obliczyc teraz współrzędne punktu B?
8 lip 21:53
chichi:
jeżeli szukasz punktów przecięcia dwóch krzywych, to naturalnie rozwiązujesz układ równań
składający się z równań opisujący te krzywe
8 lip 22:08
och:
Rozwiązać układ
y=−9x+9 i y=x3+3x2−9x+5
...........
−9x+9=x3+3x2−9x+5
(x+2)2(x−1)=0
8 lip 22:11
Qi Pa :
Dziękuje
8 lip 22:46