c | ||
|AC|=a, |AB|=a+16, |CB|=c, |DB|= | , |<CAB|=90o, |<EAB|=45o | |
2 |
c | ||
|AD|=|DB|= | , | |
2 |
√2 | a+16 | √2 | a | |||||
sin δ= sin 45o*cos(<DAB) − cos 45o*sin(<DAB)= | * | − | * | = | ||||
2 | c | 2 | c |
√2 | 16 | |||
= | * | |||
2 | c |
|DE| | |DE| | |||
w ΔDEA sin δ= | = | |||
|AD| | c/2 |
√2 | 16 | |DE| | |||
* | = | ||||
2 | c | c/2 |
√2 | 16 | c | ||||
|DE|= | * | * | = 4√2 | |||
2 | c | 2 |
8 | ||
x − szukana długość, x = | = 4√2 | |
√2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |