pięciokat
ulrajsk: W pięciokącie ABCDE AB=BC, CD=DE; kąt ABC=120 i kat CDE=60 oraz BD=2. Oblicz pole pięciokąta.
6 lip 09:52
Min.Edukacji: Narysuj go ładnie, to zobaczysz rozwiązanie.
6 lip 10:38
wredulus_pospolitus:

Niestety, treść zadania nie wskazuje nam co to za 5−ciokąt.
Każdy z tych trzech powyżej pięciokątów spełnia warunki zadania.
Ale czy mają jednakowe pole? Nie wydaje mi się (ale oczywiście mogę się mylić).
6 lip 10:52
wredulus_pospolitus:
Heh ... ale faktycznie ... pole może być stałe ... ciekawe.
6 lip 11:01
wredulus_pospolitus:
Kurczę ... wyszło z tego fajne zadanie ... gdy się przy okazji udowodni, że pole tego
pięciokąta jest stałe (bez względu na pozostałe boki i kąty) i jest równe polu odpowiedniego
trapezu bądź równoległoboku.
Sam dowód równości pól zrobiłem dla równoległoboku, ale później można wykazać, że tenże
równoległobok ma równe pole z trapezem, a nawet z odpowiednim trójkątem równobocznym..
6 lip 11:28
ulrajsk: pole jest stałe i wychodzi √3
6 lip 11:30
wredulus_pospolitus:
tak ... pytanie czy udowodniłeś to, źe pole jest stałe
6 lip 11:41
:
Wynik P=√3 jest poprawny przy założeniu, iż kąty: ''kąt ABC=120 i kat CDE=60'' są kątami
wewnętrznymi pięciokąta i wyrażonymi w stopniach, oraz wewnętrzny kąt BCD jest niemniejszy od
kąta prostego i niewiększy od półpełnego.
Górny prawy pięciokąt narysowany przez .. takiego pola nie ma.
7 lip 09:35
:
Wynik P=√3 jest poprawny przy założeniu, iż kąty: ''kąt ABC=120 i kat CDE=60'' są kątami
wewnętrznymi pięciokąta i wyrażonymi w stopniach, oraz wewnętrzny kąt BCD jest niemniejszy od
kąta prostego i niewiększy od półpełnego.
Górny prawy pięciokąt narysowany przez .. takiego pola nie ma.
7 lip 09:35
wredulus_pospolitus:

@: trochę się pośpieszyłeś z tym, że prawy górny ma inne pole niż
√3.
Coś czuję, że mało przejrzysty będzie to rysunek.
Więc mały opis:
Krok 1: Rysuję równoległobok A'BDE' o bokach 2x1 (gdzie |BD| = 2) i ∡E'A'B = 60
o
Krok 2: Szkicuję na nim pięciokąt ABCDE
Krok 3: Zaznaczam połowę odcinka BD, punkt
F
Krok 4: ΔDFC przystaje do ΔDE'E (cecha bkb)
Krok 5: ΔBFC przystaje do ΔBA'A (cecha bkb)
Krok 6: Związku z tym pola odpowiadających trójkątów są sobie równe.
Krok 7: Związku z tym pole pięciokąta ABCDE jest równe polu sześciokąta AA'BDE'E
Krok 8: Pozostaje wykazanie, że P{ΔA'AG) = P
ΔE'EG (czyli, że są to trójkąty przystające)
Krok 9: |A'A| = |FC| = |E'E|
Krok 10: Oczywistą oczywistością jest równość ∡A'GA = ∡E'GE
Krok 11: Z przystawania ΔBFC i ΔBA'A mamy: ∡AA'B = ∡CFB
Krok 12: Związku z tym kąt
γ = ∡A'AB = ∡CFB − 60
o
Krok 13: Z przystawania ΔDFC i ΔDE'E mamy: ∡EE'D = ∡CFD = 180
o − ∡CFB
Krok 14: Związku z tym ∡GE'E = 120
o − ∡EE'D = 120
o − (180
o − ∡CFB) = ∡CFB − 60
o =
γ
Krok 15: Tak więc, ΔA'AG przystaje do ΔE'EG (cecha bkk)
Krok 16: Wniosek: P
AA'BDE'E = P
{A'BDE') = 2*1*sin60
o =
√3
7 lip 10:52
wredulus_pospolitus:
Pragnę zauważyć, że powyższy rysunek (i procedura postępowania) jest niezależna od kątów α
i β jak również długości boków a i b w ΔBDC.
Związku z tym, jest to prawda dla DOWOLNEGO ∡DEA >180o
I dla wyjaśnienia −−− skąd przystawanie w krok 5:
∡A'BD = 120o (kąt w równoległoboku) = ∡A'BA + ∡ABD
∡ABC = 120o (dane z zadania) = ∡ABD + ∡DBC
Z tego: ∡A'BA = ∡DBC = α
Analogicznie z kątem β (krok 4)
7 lip 11:06
wredulus_pospolitus:

Co do warunku, że ∡BCD ∊ (90
o ; 180
o) także nie mogę się zgodzić.
Kąt może być mniejszy od 90
o, co wykazałem już w powyższym.
A co do być kątem większym od 180
o, to masz powyższy rysunek. Robimy to samo. Mamy analogiczne
przystawanie trójkątów i do wykazania P
ΔA'AG = P
ΔE'EG
Co także wykazujemy poprzez kąty:
∡GA'A = 60
o + ∡AA'B = 60
o + ∡BFC =
= 60
o + 180
o − ∡CFD = 240
o − ∡EE'D = 240
o − (240
o − ∡GE'E) = ∡GE'E
7 lip 11:37
Mila:
Podziwiam wytrwałość.
9 lip 14:51