Kazdy z trzech boków trapezu ma długośc 1
Miara kąta ,w którego wnętrzu leży jedna z podstaw trapezu a którego ramiona leża na prostych
zawierających przekątne trapezu
jest równa 120o.
| 1 | ||
czy pole tego trapezu jest większe od 2− | ? | |
| √2 |
| x | ||
cos60o= | ||
| a |
| 1 | ||
x=cos60o*a= | ||
| 2 |
| h | ||
sin60o= | ||
| a |
| √3 | ||
h=sin60o*a= | ||
| 2 |
| a+b | ||
P= | *h | |
| 2 |
| √3 | √3 | |||||||||||||
P= | * | = | ≈0,866 | ||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 2−√2 | |||
2− | = | =0,293 | ||
| √2 | 2 |
| √3 | 1 | ||
>2− | |||
| 2 | √2 |
coś nie tak Ci wyszło ... ale do rzeczy.
Lecimy:
1. podane dane z zadania
2. z tw. o kąta przystających
3. suma kątów w trójkącie równoramiennym oraz tw. o kącie wpisanym i środkowym
4. z sumy kątów trapezu
5. nasze trójkąty równoramienne stają się równobocznymi
| 12√3 | 3√3 | |||
W efekcie Ptrapezu = 3*PΔ = 3* | = | <−−− i dlatego mówię, że coś | ||
| 4 | 4 |
a teraz jeszcze łatwiejsze dojście do tegoż faktu (jako, że się rozbudziłem w końcu):
1. Zauważamy, że mamy 3 przystające trójkąty równoramienne (cecha bbb)
| 180 | ||
2. | = α −> są równoboczne −> r = 1 | |
| 3 |
| 3√3 | ||
3. Ptrapezu = 3*PΔ = | ||
| 4 |
Znowy .W nocy sie śpi