8 | 8 | |||
sinα= | AP= | |||
AP | sinα |
1 | 1 | |||
cosα= | PB= | |||
PB | cosα |
8 | 1 | |||
AB= | + | |||
sinα | cosα |
8 | 1 | π | ||||
Obliczamy wartośc α dla której funkcja f(α)= | + | 0<α< | ||||
sinα | cosα | 2 |
−8cosα | sinα | −8cos3α+sin3α | ||||
f'(α)= | + | = | = | |||
sin2α | cos2α | sin2cos2 |
sin3α−8cos3α | ||
= | ||
sin2α*cos2α |
−8cosα | sinα | |||
f'(α)= | + | (do tej postaci udało mi sie doprowadzic i potem | ||
sin2 | cos2α |
tg3α−8 | ||
= | (tego nie wiem jak zrobic wiec probowałem do wspolnego mianownika i | |
tgαsinα |
8 | ||
2. miejsca przecięcia tejże funkcji z osiami OX i OY to (1 − | , 0) oraz (0; 8−a) | |
a |
8 | ||
3. szukamy minimum funkcji g(a) = x02 + (f(0))2 = (1 − | )2 + (8−a)2 = | |
a |
(8−a)2 | 1 | |||
= | + (8−a)2 = (8−a)2*(1+ | ) | ||
a2 | a2 |
a2+1 | 2 | |||
4. g'(a) = 2(8−a)*( | )*(−1) + (8−a)2*(− | )* = | ||
a2 | a3 |
a2 + 1 | (8−a) | a3 + 8 | ||||
= −2(8−a)* [ | + | ] = −2(8−a)* | ||||
a2 | a3 | a3 |
−8cosα | sinα | −8 | tgα | ||||
+ | = | + | = | ||||
sin2α | cos2α | tgα*sinα | cosα |
−8 | tgα *sinα * tgα | |||
= | + | = | ||
tgα*sinα | tgα*sinα *cosα |
−8 | tg3α | |||
= | + | |||
tgα*sinα | tgαsinα |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |