zmienna losowa
aljarah: W trójkącie o wierzchołkach w punktach (0,0), (1,0) oraz (0,2) wybieramy losowo jeden punkt.
Zmienna losowa X jest równa odległości tego punktu od osi OX. Obliczyć P(X<1). Wyznaczyć i
naszkicować dystrybuantę i funkcję gęstości zmiennej losowej X
Pytanie czy dobrze wyznaczyłem dystrybuantę
{0 dla y<0
F(y)={y−y24 dla 0≤y≤2
{0 dla y≥2
4 lip 20:52
wredulus_pospolitus:
Ale czym dla Ciebie jest zmienna losowa 'y'
4 lip 21:28
wredulus_pospolitus:
i jak dystrybuanta może być równa 0 dla y ≥ 2? To nie gęstość
4 lip 21:29
aljarah: ale przecież chyba nie napisałem, że y to nie zmienna losowa...
odnośnie drugiego błędu − powinno być 1 dla y≥2? jeżeli tak, to dlaczego, skoro dla y>2
"wychodzimy" poza trójkąt?
4 lip 21:34
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | 0 dla x<0 | |
| f(x) = | ⎨ | 1 − x/2 dla x∊[0;2] |
|
| | ⎩ | 0 dla x>2 | |
więc
| | ⎧ | 0 dla x<0 | |
| F(x) = | ⎨ | x − x2/4 dla x∊[0;2) |
|
| | ⎩ | 1 dla x≥2 | |
4 lip 21:36
wredulus_pospolitus:
Ponieważ dystrybuanta to nić innego jak wartość P(X ≤ x) skoro x (czy tam u ciebie y) jest
większy niż 2 ... to ZAWSZE zajdzie ... innymi słowy P(X ≤ 3) = 1 i dla każdego x (czy tam
y) większego od 2. czyż nie
4 lip 21:37
wredulus_pospolitus:
tfu ... 2 − 2x <−−− tak powinno być w gęstości
więc w dystrybuancie masz 2x − x2
4 lip 21:39
wredulus_pospolitus:
wpis z 21:39 jest bez sensu ... zapomnijmy o nim
4 lip 21:41
aljarah: no właśnie mnie trochę to zaskoczyło
4 lip 21:42
aljarah: anyway, muszę to jeszcze przeanalizować
nie do końca też jeszcze rozumiem czemu w funkcji gęstości było x∊[0;2] a w dystrybuancie się
zrobiło x∊[0;2)
i czy lepiej jest najpierw liczyć gęstość i dopiero dystrybuantę?
4 lip 21:45
wredulus_pospolitus:
Co do domknięcia gęstości −−− w tym przypadku jest to bez różnicy.
Co do domknięcia dystrybuanty −−− definicja dystrybuanty narzuca Ci która strona ma być
domykana w momencie klamerki
Czy lepiej najpierw gęstość ... ogólnie tak ... ponieważ później liczysz całkę i masz
dystrybuantę.
Czy zawsze wyznaczam gęstość ... nie ... ale jeżeli i tak mam ją wyznaczyć, to zaczynam od niej
zwłaszcza, że przeważnie jest łatwiejsza do wyznaczenia niż dystrybuanta.
4 lip 22:03
wredulus_pospolitus:
Co prawda w tym konkretnym przypadku domykanie dystrybuanty nie ma znaczenia dla zgodności −−−
ponieważ dystrybuanta będzie ciągła, ale lepiej zrobić sobie nawyk (zwłaszcza że to pozwoli
uniknąć niepotrzebnej rozmowy ze sprawdzającym, który potraktuje to jako Twoja nieznajomość
teorii)
4 lip 22:07
aljarah: dobra, powiedzmy, że coś tam więcej rozumiem, ale nadal nie wszystko

dzisiaj już to zostawiam
bo w nie mam siły, ale jutro się pewnie jeszcze odezwę
dzięki
4 lip 22:36
aljarah:

wydaje mi się, że większość już rozumiem , ale zapytam jeszcze czy wykresy dobrze zrobiłem
(trochę nieudolne będą, ale dosyć ograniczone jest to narzędzie do wykresów)
wykres dystrybuanty
5 lip 17:08
aljarah:

i gęstości
5 lip 17:09
.: Oba wykresy są w porządku.
Z dystrybuanta ważna aby 'szybko' rosła przy x=0 a 'powoli' przy x=2 i to właśnie widać.
W aptekę nikt się bawić nie bedzie
5 lip 17:56
aljarah: ok, dzięki
5 lip 19:10
chichi:
z jakiego podręcznika korzystałeś zanim trafiłeś na to forum? bo bawią mnie "fakty"
przedstawiane przez @
wredulus, które próbujesz zrozumieć, bo to są puste odpowiedzi
5 lip 23:11
6 lip 13:11
aljarah: samo zadanie natomiast nie wiem skąd pochodzi, po prostu trafiłem na nie i chciałem rozwiązać
6 lip 13:13