matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Stosunek odcinków
Mi Ka:
Prosta równoległa do boku trójkąta dzieli trójkąt na figury o równych polach . Oblicz stosunek długości odcinków jakie to prosta wyznacza na pozostałych bokach trójkąta
P
CDF
1
=
P
ABC
2
P
CDF
CD
2
=
P
ABC
CA
2
CD
1
(
)
2
=
CA
2
CD
1
=
CA
√
2
CA=CD*
√
2
CD
CD
CD
CD
k=
=
=
=
=
DA
CA−CD
CD*
√
2
−CD
CD(
√
2
−1)
1
=
=
√
2
+1
√
2
−1
4 lip 18:35
wredulus_pospolitus:
4 lip 18:46