Srodkowe trójkata
Mi Ka:
W trójkącie ABC gdzie AB=AC środkowe poprowadzone z wierzchołków B i C są prostopadłe.
Wyznaczyć miarę kąta BAC
BE i CF i AD − środkowe trójkata ABC
BE⊥FC
BE=FC
Srodkowe BC i FC są równe i prostopadłe wiec trójkąt BSC jest trójkątem prostokątnym
równoramiennym
|BS|=|SC|
1
SD=
|BC|=|BD|=|DC|
2
1
|SD|=
|AD|
3
|AD|=3|SD|=3|BD|=3|DC|
|BD|=|DC|=x
|AD|=3x
x
1
tg∡BAD|=
=
3x
3
1
∡|BAC|=2∡|BAD|=2*tg
3
4 lip 16:55
SAIzou:
Środkowe przecinają się w jednym punkcie w stosunku 1:2
a
1
tgx=
=
3a
3
2tgx
1
2*
3
2
9
3
tg(2x) =
=
=
*
=
1−tg2x
1
1−(
)2
3
3
8
4
2x ~ 37°
4 lip 17:09
Mi Ka:
No tak. dzięki
Pomyliło mi sie .zamiast tg(2α) to policzyłem 2tgα.