Prostokąt i trójkąt rownoboczny
Mi Ka:
Trójkąt równoboczny został wpisany w prostokąt nie będący kwadratem w sposób przedstawiony na
rysunku
Udowodnić że p*r+q*s=t*u
Z rysunku wynika że p,r,t,u,s,q, możemy uzależnić od boku (a) trójkąta równobocznego
| p | |
cos(30o−α)= |
| p=a*cos(30o−α) |
| a | |
| r | |
sin(30o−α)= |
| r=a*sin(300−α) |
| a | |
| t | |
cos(60o−α)= |
| t=a*cos(60o−α) |
| a | |
| u | |
sin(60o−α)= |
| u=a*sin(60o−α) |
| a | |
p*r+q*s=t*u
[(a*cos(30
o−α))*(a*sin(30
o−α))]+[(a*cosα)*(a*sinα)]=[(a*cos(60
o−α))*(a*sin(6o
o−α))]
L=a
2*cos(30
o−α)*sin(30
o−α)+a
2*cosα*sinα=
=a
2[cos(30
o−α)*sin30
o−α)+cosα*sinα]=
| 1 | |
= |
| a2[sin(60o−2α)+sin2α]=a2*sin30o*cos(30o−2α) |
| 2 | |
P=a*cos(60
o−α)*a*sin(60
o−α)=a
2[cos(60
o−α)*sin(60
o−α)]=
sin(120
o−2α)=sin[90
o+(30
0−2α)]=cos(30
o−2α)
1 | |
| *a2*sin(120o−2α)=a2*sin30o*cos(30o−2α) |
2 | |
L=P
wredulus_pospolitus:
z innej perspektywy:
q = a*cosα
p = a*cos(30−α)
t = a*cos(60−α)
u = a*sin(60−α)
i teraz:
p*r+q*s=t*u ⇔ P
Δtu = P
Δpr + P
Δqs
dla ułatwienia równanie pól mnożę przez 4
4*Prawa = 2pasinα + 2qasin(30−α) = 2a
2sinαcosα + 2a
2sin(30−α)cos(30−α) =
| 60 | | 4α − 60 | |
= a2( sin(2α) + sin(60 − 2α)) = a2*2sin |
| *cos |
| = a2cos(2α − 30) = |
| 2 | | 2 | |
= a
2sin(90 − (2α − 30)) = a
2sin(120 − 2α) = 2a
2sin(60−α)cos(60−α) = 2t*u = 4*Lewa
c.n.w.