Trójkąt i iloczyn skalarny
Mi Ka:

W trójkącie ABC mamy dane
AB
→AC
→=20 AB+AC=13
Oblicz AB i AC oraz miarę kąta BAC
AB
→*AC
→=20
BC=7
|AB|=c
|AC|=b
b+c=13 c=13−b
∡|BAC|=α
Obliczyć AB i AC oraz miarę kąta BAC
AB
→*AC
→=|AB|*|AC|*cos∡|BAC|=c*b*cosα=20
Z twierdzenia cosinusów
7
2=(13−b)
2+b
2−2*c*b*cosα
49=169−26b+2b
2−40
−80=2b
2−26b
−2b
2+26b−80=0
2b
2−26b+80=0
Δ=(−26)
2−4*160=676−640=36
AC
1=5 to |AB|=c=8
AC
2=8 to |AB|=c=5
Dla b=5 i c=8 i tak samo będzie dla b=8 i c=5
b*c*cosα=20
| 1 | | π | |
5*8*cosα=20 cosα= |
| α= |
| |
| 2 | | 3 | |