1 | ||
PABC= | |AB|*|SC| | |
2 |
|SC| | 1 | ||
=tg(90o− | α) | ||
|AS| | 2 |
|SC| | 1 | ||
=ctg | α | ||
R | 2 |
1 | ||
|SC|=R*ctg | α | |
2 |
1 | 1 | |||
PABC=R*R*ctg | α=R2*ctg | α | ||
2 | 2 |
1 | ||
PAFS= | R2*sinα | |
2 |
180o−2α | π(90o−α | |||
PFSDR= | *πR2= | *R2 | ||
360o | 180o |
1 | π(90o−α | |||
PFRDC=R2*ctg | α−R2*sinα− | *R2 | ||
2 | 180o |
1 | π(90o−α) | |||
PFRDC=R2(ctg | α−sinα− | ) | ||
2 | 180o |
α | e | α | ||||
ctg( | ) = | →e = Rctg( | ) | |||
2 | R | 2 |
β | ||
β = 180−2α → | = 90−α | |
2 |
| ||||||||
sin(90−α)= | ||||||||
R |
f | ||
cosα = | → f = 2Rcosα | |
2R |
1 | 1 | α | α | |||||
P(CDSF) = | ef = | *Rctg( | )*2Rcosα = R2cosα*ctg( | ) | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
180−2α | 90−α | |||
P(wyc. DSF) = πR2* | = πR2* | |||
360 | 180 |
α | 90−α | |||
P(t. na zewnątrz) = R2cosα*ctg( | ) − πR2* | = | ||
2 | 180 |
α | 90−α | |||
R2(cosα*ctg( | ) − π | ) | ||
2 | 180 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |