Równania krzywych
Mi Ka:
Niech:
f(x,y)=4x
2+9y
2−5
g(x,y)=x−2y
h(x,y)=x+2y−5
a) Jakie figury płaskie sa określone równaniami ?
1) f(x,y)=0 (to będzie elipsa)
2)g(x,y)*h(x,y)=0
Jest to prawdziwe gdy g(x,y)=0 lub h(x,y)=0
lub
| | −x+5 | |
x+2y−5=0 2y=−x+5 y= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
Będzie to para prostych y= |
| x i y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b) Jaka figure płaska w zależności od od parametru rzeczywistego (k) określa równanie
f(x,y)+k*g(x,y)*h(x,y)=0?
4x
2+9y
2−5+k*(x−2y)(x+2y−5)=0
4x
2+9y
2−5+kx
2−5kx−4ky
2+10ky=0
(4+k)x
2+(9−4k)y
2−5kx+10ky−5=0
Współczynnik przy x
2 znika dla k=−4
| | 9 | |
Współczynnik przy y2 znika dla k= |
| |
| | 4 | |
1) dla k∊(−
∞,−4) A=4+k<0 i B=9−4k>0 więc to jest równanie hiperboli
2) dla k=−4 Współczynnik A przy x
2 znika zostaje przy y
2 więc to jest równanie paraboli
| | 9 | |
3) dla k∊(−4, |
| ) A=4+k>0 i B=9−4k}>0 więc to jest równanie elipsy |
| | 4 | |
| | 9 | |
4) dla k= |
| Znika współczynnik przy y2 zostaje przy x2 więc to jest równanie paraboli |
| | 4 | |
| | 9 | |
5) dla k∊( |
| ,∞) A=4+k>0 i B=9−4k<0 (przeciwne zwroty) więc to jest równanie hiperboli |
| | 4 | |
) Dla jakiej wartości parametru (k) równanie
f(x,y)+k*g(x,y)*h(x,y)=0
określa okrąg ?
Znależc środek i promień tego okręgu
(4+k)x
2+(9−4k)y
2−5kx+10ky−5=0
Wspólczynniki które stoja przy x
2 i y
2 musza byc równe zeby równanie określało okrąg
4+k=9−4k
5k=5 k=1
Dla k=1 równane to przedstawia okrąg
5x
2+5y
2−5x+10y−5=0 / : (5)
x
2+y
2−x+2y−1=0
(x
2−x)+(y
2+2y)−1=0
| | 1 | | 1 | |
(x− |
| )2− |
| +(y+1)2−1−1=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | | 3 | |
(x− |
| )2+(y+1)2= |
| =( |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
Srodek okręgu S=( |
| ,−1) promien r= |
| |
| | 2 | | 2 | |