Trójkąt i punkt
Mi Ka:

Punkt O leży wewnątrz trójkąta ABC
Odległości tego tego punktu od boków trójkąta sa odpowiednio równe x,y,z a wysokości sa
równe h
1,h
2, h
3.
Dowieść że:
S
AOC+S
BOC+S
AOB=S
ABC
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1*) |
| AC*y+ |
| BC*x+ |
| AB*z= |
| BC*h1 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
AC*y | | x | | AB*z | |
| + |
| + |
| =1 |
BC*h1 | | h1 | | BC*h1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2*) |
| AC*y+ |
| BC*x+ |
| AB*z= |
| AC*h2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
y | | BC*x | | AB*z | |
| + |
| + |
| =1 |
h2 | | AC*h2 | | AC*h2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3*) |
| AC*y+ |
| BC*x+ |
| AB*z= |
| AB*h3 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
AC*y | | BC*x | | z | |
| + |
| + |
| =1 |
AB*h3 | | AB*h3 | | h3 | |
Stąd z (1
*,2
*,3
*)
3 lip 01:00
wredulus_pospolitus:
przeskoczona kwestia czemu 'znikają' pozostałe ułamki ... ale tak ... zgadza się.
3 lip 01:04
Mi Ka:
Witam . dzięki
3 lip 01:21