Wektory
Wiktoriaa: Dlaczego we wzorze na sinus kąta między niezerowymi wektorami jest w liczniku wartość
bezwzględna, a na kosinus kąta między wektorami już nie ma?
2 lip 22:26
Mi Ka:
Ja mam takie wzory
u→=[a
1 b
1}
v→=[a
2 b
2]
φ kat miedzy wektorami
| | a1*b2−a2*b1 | |
sinφ= |
| |
| | |u→|*|v→| | |
a
1 b
1 wspolrzedne wektora u
a
2 b
2 wsplrzedne wektora v
|u
→| dlugosc wektora u
|v
→| dlugosc wektora v
2 lip 23:03
chichi:
bo sinus kąta wypukłego jest dodatni... chyba za daleko powędrowałaś
2 lip 23:03
chichi:
no w twoim wzorze brakuje modułu...
2 lip 23:06
wredulus_pospolitus:
zauważ, że bez modułu mielibyśmy inną wartość sinα dla u,v a inną dla v,u
chodzi mi o kwestię u1v2 − u2v1 = −(v1u2 − v2u1)
Co jest poprawne, w końcu sin(360o − α) = −sinα
Ale trzeba pamiętać, że kąt α pomiędzy wektorami jest z zakresu [0; 180), więc jeżeli
przyjmiemy złą kolejność między wektorami, wyjdzie nam zły wynik.
Moduł pozwala nam nie przejmować się tą kwestią i zawsze otrzymamy wartość nieujemną, czyli dla
kąta z tegoż właśnie zakresu.
2 lip 23:08
wredulus_pospolitus:
Tak więc −−−> moduł nie jest konieczny ... o ile obierzemy odpowiedni kierunek pomiędzy
wektorami ... a ciężko to zrobić przed obliczeniem ... więc łatwiej dodać moduł i po prostu
się tym nie przejmować
2 lip 23:11
Magdaa_00: Hmm cieawe, czy jest jakich formalny dowód tego wzoru?
4 lip 08:08
wredulus_pospolitus:

1. 'Zaczepiamy' wektory na początek układu współrzędnych
2.
z tw. cosinusów i posiłkując się z tw. Pitagorasa:
(
b2 − a2)
2 + (
a1 − b1)
2 =
= (b
12 + b
22) + (a
12 + a
22) − 2
√(b12 + b22)(a12 + a22)*cosα
−2a
2b
2 − 2a
1b
1 = −2
√(b12 + b22)(a12 + a22)*cosα
| | a1b1 + a2b2 | |
cosα = |
| |
| | |a→|*|b→| | |
natomiast z trygonometrii wiemy, że:
sinα =
±√1−cos2α
jako, że wiemy co wiemy odnośnie kąta α (zakres), to sinα =
√1−cos2a
więc:
cos
2α = .... (*)
licznik: (a
1b
1 + a
2b
2)
2 = a
12b
12 + 2a
1b
1a
2b
2 + a
22b
22
mianownik: (
√a12+a22*
√b12 + b22)
2 =
= a
12b
12 + a
12b
22 + a
22b
12 + a
22b
22
| | mianownik − licznik | |
sin2α = 1 − cos2α = |
| = |
| | mianownik | |
| | a12b22 − 2a1b1a2b2 + a22b12 | |
= |
| = |
| | mianownik | |
| | (a1b2 − a2b1)2 | |
= |
| |
| | mianownik | |
A więc:
| | |a1b2 − a2b1| | |
sinα = |
| |
| | |a→|*|b→| | |
4 lip 08:51