xxxxx
Mi Ka:

W trójkącie rozwartokątnym najdłuższy bok ma długość 16cm ,a spodki wysokości poprowadzonych z
obydwu jego końców na pozostałe boki są odległe od wierzchołka kąta rozwartego o 2cm i o3cm.
Oblicz długośi pozostałych boków .
Wskazówka . Skorzystać z twierdzenia o przecinających sie cięciwach w okregu
|AC|=x>0
|BC|=y >0
|CD|=2cm
CE|=3cm
|AB|=16 cm
∡|ADB|=90
o ∡|AEB|=90
o
Obliczyc |AC| i |BC|.
Z powyższego twierdzenia mamy
|AC|*|CD|=|BC|*|CE|
2*x=3*y
Z trójkata BDC
|BD|
2=y
2−4
Z trójkata ADB
|BD|
2=16
2−(x+2)
2
y
2−4=256−x
2−4x−4
y
2+x
2+4x−256=0
2x=3y
13y
2+24y−1024=0
Δ=24
2−((4*13*(−1024))=576+53248=53824
√Δ=232
y
1={−24−232}{26}<0 odpada
|BC|=y=8cm
2x=3y
2x=3*8=24
x=12 cm
|AC|=x=12 cm