zadanie
sierpniowa_poprawa: Znajdź wierzchołek funkcji:
y = x2 +4x+3
1 lip 22:10
Jolanta: Wzory x
w. to p. y
w to q
Δ=b
2−4ac
y=ax
2+bx+c
y=1x
2+4x+3
Wystarczy podstawiać do wzorów Wszystko jasne?
1 lip 22:28
chichi:
funkcje nie mają wierzchołków...
1 lip 22:36
Mi Ka:
Tak jak napisała
Jolanta najlepiej bedzie dla Ciebie zrobic ze wzorów które CI napisała
(powinienes je znac na pamięc )
Inny sposob to
1) wyliczyc x
w i wstawic do wstawic do wzoru funkcji x
w za x i wyliczyc y
2) mozna takze sprowadzic funkcje do postaci kanonicznej i z niej odczytac wsołrzedne
wierzchołka
y=x
2+4x+3
y=(x+2)
2−4+3
y=(x+2)
2−1
stad od razu mamy x
w=p=−2 y
w=q=−1
Ale zwłaszcza ten drugi sposób to musisz czuć
1 lip 22:42
Mi Ka:
Tak jak pisze
chichi ,Cześć

Należałoby napisac tak
Znajdz wierzchołek paraboli określonej wzorem y=x
2+4x+3
1 lip 23:12
ziutek:
y = x
2 + 4x + 3, bez nieśmiertelnej Δ:
| | −4 | |
xw = |
| = −2, yw = (−2)2 + 4*(−2) + 3 = −1, W = (−2, −1) |
| | 2 | |
2 lip 00:31
Jolanta: Mi Ka podaje takie rozwiązanie w 2) ale w podręczniku znajdziesz twierdzenie w ramce
na koloro z nieśmiertelna Δ Przykłady na liczenie yw za pomocą Δ Może chodzi o to
żeby poznali dobrze wzór
Przy przechodzeniu z postaci ogólnej na postać kanoniczną jest wiadomość w ramce ,że można
wyznaczyć yw po policzeniu xw yw =f(xw) Ale już bez kolorowej ramki .Może w
następnej klasie będą robili Teraz to tylko wstęp do funkcji kwadratowej
2 lip 09:05