zadanie
sierpniowa_poprawa: Cześć, mam takie zadanko. Do najłatwiejszych nie należy

Może być coś takiego na poprawie?
Rozwiąż równanie: x
2+3x=4
1 lip 22:08
Mi Ka:
Może byc i pewnie bedzie .
To jest tak naprawde podstawa podstaw
x
2+3x=4
x
2+3x−4=0
Δ=b
2−4*a*c a=1 b=3 c=−4
Δ=(3)
2−4*1*(−4)=9+16=25
√Δ=5
| | −b−√Δ | | −3−5 | | −8 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−4 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
Koniec
1 lip 22:27
Mi Ka:
Inny sposób rozwiązania tego równania prawie w pamięci

x
2+3x=4
x
2+3x−4=0 a=1 b=3 c=−4
Δ=9+16>0 więc stosuje sobie wzory Viete'a
Teraz chwile sie zastanawiam iloczyn jakich liczb da mi (−4) a suma tych liczb da mi (−3)
Biore np x
1=4 i x
2=(−1) x
1*x
2= 4*(−1)=−4 ale x
1+x
2=4−1=3 a ma byc (−3) wieć
odpada
x
1=−4 i x
2=1 x
1*x
2=(−4)*1=−4 x
1+x
2= (−4)+1=−3 jest OK
1 lip 23:09
Jolanta: Wzorów Vieta uczy się na rozszerzeniu.Moze ich nie znac
1 lip 23:57
ziutek:
Jeszcze inny sposób:
| | 9 | | 9 | | 3 | | 25 | |
x2 + 3x = 4 ⇒ x2 + 3x + |
| = 4 + |
| ⇒ (x + |
| )2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
x + |
| = =− |
| ∨ x + |
| = |
| ⇒ x = −4 ∨ x = 1  |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lip 00:25
Jolanta: Zastanawiam się czy takie zadanie może być W programie pierwszej klasy nie ma obliczania miejsc
zerowych Mam przed sobą książkę Nowej Ery dopuszczona w 2019 r Coś się zmieniło?
2 lip 09:20
Mi Ka:
Jolu
Najpierw niech kolega/koleżanka sie określi w jakim miejscu jest ,co umie ,w której jest
klasie ,itd
Na chwilę obecną nawet się nie odezwał/ła . Takie podejście jest niedobre zwłaszcza że pomoc
ma .
Każde proste równanie (a to nalezy do łatwych bo wykresy są latwe do zrobienia ) można też
rozwiązac graficznie ,
y=x
2+3x −zrobic tabelke (a to powinien umiec )
Przeciąc y=x
2+3x prostą y=4 i odczytac rozwiązania (ale to już lekka przesada

Z drugiej strony jak ma pomóc
2 lip 20:56
Jolanta: No popatrz zasugerowałem się,że to pierwsza klasa
2 lip 21:19