Pole trójkata
Krzysiek Z:

Przez punkt (K) leżący wewnątrz trójkąta poprowadzono trzy proste równoległe do boków trójkąta
.
Proste te dzielą ten trójką na trzy trójkąty T
1,T
2,T
3 oraz na trzy równoległoboki R
1,R
2
R
3.
Wiedząc że pola powierzchni otrzymanych równoległoboków wynoszą odpowiednio P
r1.P
r2,
P
r3 znależć pola powierzchni otrzymanych trójkątów
W rónoległoboku R
3
|KD|=|FC|=x
|CD|=KF|=y
Pole rownolegloboku R
3 P
r3 =x*y *sinγ
Do niego są przyległe trójkąty T
1 i T
2
Teraz jest napisane że
4P{T1}*P
T2=P
r32
Jak do tego dojść ?
Dziękuje za odpowiedz
1 lip 13:40
ite:
wtedy
| 1 | | 1 | |
PT1*PT2= |
| * x *|DE|*sin γ * |
| * y *|GF|*sin γ |
| 2 | | 2 | |
zauważamy że ΔGFK∼ΔKDE (kkk)
| |GF| | | x | |
stąd |
| = |
| → x*y = |DE|*|GF| |
| y | | |DE| | |
podstawiamy
| 1 | | 1 | |
PT1*PT2= |
| * |
| * x*y*x*y* sin γ * sin γ |
| 2 | | 2 | |
1 lip 15:44
Krzysiek Z:
Dzień dobry
ite 
Dziękuje .
1 lip 15:49
ite:
1 lip 15:57
Mila:
Masz odpowiedź w książce?
3 lip 15:28
Mi Ka:
Dzień dobry
Milu
Pozdrawiam.
Jest tylko napisane tak
1)4P
T1*P
T2=P
R3}
2
2) 4P
T2*P
T3=P
R12
3)4P
T1*P
T3=P
R22
Z równań tych wyznaczamy
Są takie malutkie literki i cyfry ze miałem problem z odczytaniem ale sie udało
3 lip 16:31
Mila:
No i w porządku. Ite pokazała jak wyznaczyć pierwszy wzór , czy to jest jasne dla Ciebie?
Pozostałe zależności w podobny sposób trzeba zrobić, Ja trochę inaczej to zrobiłam,
jeśli chcesz to napiszę.
Dalej problem z wyznaczeniem [T1],[T2], [T3] z tym masz problem?
,
3 lip 18:32
Mi Ka:
Milu
Tak.
Jeśli możesz to proszę napisać swoje rozwiązanie . dziękuje .
3 lip 20:06
Mila:

ozn. [T
1]− pole ΔT
1
1) Trójkąty: T
1, T
2 , T
3 są podobne do ΔABC
2)
ΔADK i T
3
[T3] | | b | | 2[T3] | | b | |
| = |
| (Δ mają taką samą wysokość)⇔ |
| = |
| |
12[R1] | | a | | [R1] | | a | |
ΔT
3∼ΔT
2⇔
===============
[R
1]
2=4*[T
3]*[T
2]
3)
ΔT
3 i R
2
[T3] | | b | | 2[T3] | | b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
12[R2] | | c | | [R2] | | c | |
ΔT
3 i ΔT
1
[R
2]
2=4*[T
3]*[T
1]
4]
ΔT
1 i R
3
[T1] | | f | | 2[T1] | | f | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
12[R3] | | y | | [R3] | | y | |
ΔT
1 i ΔT
2
====================⇔
4[T1]2 | | [T1 ] | |
| = |
| ⇔ |
[R3]2 | | [ ΔT2] | |
R
32=4*[T
1]*[T
2]
=====================
5)[
R32 | | 4*[T1]*[T2] | | [R3]2*[T3] | |
| = |
| ⇔T2= |
| |
R22 | | 4*[T3]*[T1] | | [R2]2 | |
[R1]2=4*[T3]*[T2]
| R32*T3 | |
[R1]2=4*[T3]* |
| |
| [R2]2 | |
========================
pozostałe w podobny sposób
Bardzo źle mi się pisało w tym edytorze.
Może nie będzie literówek.
3 lip 21:55
SAIzou:

ΔKFG ~ ΔDEK (kkk) w skali k, wówczas mamy
DE = ka
EK = kb
DK = kc
ΔKFG ~ ΔIKH (kkk) w skali m, wówczas mamy
IK = ma
KH = mb
IH = mc
Zatem mogę wszystkie pola uzależnić od k,m oraz pole trójkąta KFG = P (oznaczone na rysunku).
[R1] = 2kmP
| [R2] | | [R3] | |
[R1] = 2* |
| * |
| * P |
| 2P | | 2P | |
3 lip 22:47
Mila:
Też tak zaczęłam.
Ustaliłam, że:
PABC=(√[T1]+√[T2]+√[T3])2
Dalej nie liczyłam.
3 lip 23:01
Mi Ka:
Dziękuje za odpowiedzi

Liczyłem inne zadanie z geometrii analitycznej i przy okazji oglądam serial i nie zagładalem
na forum .
Przepraszam
3 lip 23:20