Trójkat prostokątny
Krzysiek Z:
Wykazac że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych równa sie sumie średnic kola
wpisanego w ten trójkąt i koła opisanego na tym trójkącie .
| 1 | |
|DB|= |
| c=R−promien koła opisanego na trójkacie |
| 2 | |
stad c=2R
2r+2R=a+b
2p=a+b+c
| a+b+c | |
p= |
| =połowa obwodu |
| 2 | |
| (1/2)a*b | | a*b | |
r= |
| = |
| |
| (1/2)(a++b+c) | | a+b+c | |
2R=c
| 2ab | | 2ab+ac+bc+c2 | |
2r+2R= |
| +c= |
| |
| a+b+c | | a+b+c | |
Nie bardzo wiem jak dojśc dio tego ze to jest równe a+b
30 cze 22:58
Krzysiek Z:
Nawet jakbym to zapisał tak
30 cze 23:06
wmboczek: po prostu pod wynik (a+b+c)(a+b)=licznik
albo licznik = (a+b)2+c(a+b)=(a+b)(a+b+c)
1 lip 09:33
Krzysiek Z:
Dziekuję
1 lip 10:04
SAIzou:
2R = b−r +a−r
2R+2r = a+b
koniec
1 lip 12:09