matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trygonometria
Krzysiek Z:
2
1
cos
π=cos72
o
=cos(90
o
−18
o
)=sin18
o
=sin
π
5
10
1
1
sin
π
5
sin
π=
10
1
2cos
π
10
Prosiłbym o wytłumaczenie tej ostatniej równości . Dziękuje
30 cze 00:01
chichi:
znasz wzór na sinus podwojonego kąta? sin(2α) = 2sin(α)cos(α).
1
1
1
1
sin(
π) = 2sin(
π)cos(
π) podziel przez 2cos(
π) i masz
5
10
10
10
30 cze 00:22
Krzysiek Z:
Dziękuje Ci
1
1−cos
Bo zawsze gdzies z tyłu głowy jest to sin
α=±
√
2
2
30 cze 00:32