Parabola y2=4ax a>0 i okrąg o środku (a,0) mają wspólna cięciwę jednakowo odległą od
wierzchołka paraboli i od środka okręgu.
Napisz równanie tego okręgu
|OF|=a
| 1 | ||
Ogniskową paraboli y2=2px jest punkt F( | p,0) | |
| 2 |
| 1 | ||
2p=4a p=2a | p=a | |
| 2 |
| 1 | ||
Daje nam to ze punkt F ( | p,0) jest też srodkiem szukanego okręgu | |
| 2 |
| 1 | ||
Z warunków zadania mamy także to że równanie cięciwy jest postaci x= | a | |
| 2 |
| 1 | ||
{x= | a | |
| 2 |
| 1 | ||
y2=4*a* | a=2a2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Punkt A ma współrzedne A( | a,√2a) | |
| 2 |
| 1 | ||
Punkt B ma wspólrzedne B( | a,−√2a) | |
| 2 |
| 1 | ||
|CF|= | a | |
| 2 |
| 1 | 1 | 9 | ||||
FA2=( | a)2+(√2a)2= | a2+2a2= | a2 =r2 | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 9 | ||
(x−a)2+y2= | a2 | |
| 4 |