Ciąg
Krzysiek Z:
Ciąg an jest określony wzorami
a1=a
a2=2A
an+1=2an−an−1
gdzie A jest dana liczbą naturalną.
Udowodnić ze każda liczba całkowita większa od zera i podzielna przez A jest wyrazem tego ciągu
.
29 cze 14:47
wredulus_pospolitus:
a
2 = 2A czy może a
2 = 2a
29 cze 15:56
wredulus_pospolitus:
zróbmy nietypowo ... czyli z indukcji matematycznej:
hipoteza: an = n*a
1. n = 1
a1 = a
2. n = k ; n = k+1
ak = k*a
ak+1 = (k+1)*a
3. n = k+2
ak+2 = 2ak+1 − ak = // z (2) // = 2(k+1)*a − a*k = (k+2)*a
c.n.w.
wniosek i gotowe
29 cze 16:03
Krzysiek Z:
Wredulus dziękuje .
ma byc duże A
29 cze 16:17
.: W sumie w 1. Winno się też sprawdzić n=2
Wtedy dopiero ta indukcja dobrze 'dziala'
29 cze 16:51
Mariusz:
Jeżeli chodzi o tę hipotezę to może lepiej byłoby założyć że ciąg jest arytmetyczny
Z zależności rekurencyjnej obliczyć a
3
a
1 mamy dane
różnicę zaś możemy obliczyć z równości
a
3 − a
2 = a
2 − a
1
Dostaniemy wzór ciągu arytmetycznego
i dopiero wtedy poprawność hipotezy można wykazać indukcją
Ja tutaj pobawię się funkcją tworzącą
a
1 = a
a
2 = 2A
a
n+1=2a
n − a
n−1
a
1 = a
a
2 = 2A
a
n+2=2a
n+1 − a
n
A(x) = ∑
n=1∞a
nx
n
∑
n=1∞a
n+2x
n = ∑
n=1∞(2a
n+1 − a
n)x
n
∑
n=1∞a
n+2x
n = 2(∑
n=1∞a
n+1x
n) − (∑
n=1∞a
nx
n)
| 1 | | 2 | |
| (∑n=1∞an+2xn+2) = |
| (∑n=1∞an+1xn+1) |
| x2 | | x | |
− (∑
n=1∞a
nx
n)
(∑
n=1∞a
n+2x
n+2) = 2x(∑
n=1∞a
n+1x
n+1) − x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
(∑
n=3∞a
nx
n) = 2x(∑
n=2∞a
nx
n) − x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
(∑
n=1∞a
nx
n − ax − 2Ax
2) = 2x(∑
n=1∞a
nx
n − ax) −
x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
(∑
n=1∞a
nx
n) − 2x(∑
n=1∞a
nx
n) + x
2(∑
n=1∞a
nx
n) =
ax+2(A−a)x
2
(1−2x+x
2)(∑
n=1∞a
nx
n) = ax+2(A−a)x
2
| | ax+2(A−a)x2 | |
∑n=1∞anxn = |
| |
| | (1−2x+x2) | |
| | ax+2(A−a)x2 | |
∑n=1∞anxn = |
| |
| | (1−x)2 | |
| px | | qx | | px(1−x)+qx | |
| + |
| = |
| |
| 1−x | | (1−x)2 | | 1−x)2 | |
px(1−x)+qx = ax+2(A−a)x
2
p(1−x)+q = a + 2(A−a)x
p+q = a
−p = 2(A−a)
p = 2(a−A)
q = a − 2a +2A
p = 2a − 2A
q = −a + 2A
| | x | | x | |
∑n=1∞anxn = (2a − 2A) |
| + (−a + 2A) |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
| d | | d | | x | |
| (∑n=1∞xn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x) | |
| | 1*(1−x) − x*(−1) | |
∑n=1∞nxn−1 = |
| |
| | (1−x)2 | |
| | 1−x+x | |
∑n=1∞nxn−1 = |
| |
| | (1−x)2 | |
∑
n=1∞a
nx
n = (2a − 2A)∑
n=1∞x
n + (−a + 2A)(∑
n=1∞nx
n)
∑
n=1∞a
nx
n = ∑
n=1∞ ((2a − 2A) + (−a + 2A)n)x
n
a
n = (2a − 2A) + (−a + 2A)n
30 cze 07:49
Mariusz:
Ak = (2a − 2A) + (−a + 2A)n
Ak + 2A − 2a = (2A − a)n
I teraz gdyby teza była prawdziwa to dla każdego k ∊ ℤ
+
musielibyśmy A(k+2)−2a musiałoby być podzielne przez 2A − a
a czy tak jest
30 cze 08:28
Krzysiek Z:
Dziękuje Mariusz .
30 cze 13:13