Długość promienia podstawy stożka wynosi r ,a wysokość zaś h .
W stożku tym umieszczono prostopadłościan w ten sposób że jego podstawa zawarta jest w
podstawie stożka a wierzchołki drugiej podstawy należą do powierzchni bocznej stożka .
Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 2.
Obliczyć długość krawędzi prostopadłościanu o największej objętości
AB=DC=A'B'=D'C'=2y
BC=B'C'=AD=A'D'=y
CC'=x −wysokośc prostopadłościanu
EO=OF=r −promień podstawy stożka
OW=h wysokośc stożka
Objętośc prostopadłościanu
V=2y*y*x=2y2*x
Wyrażmy ją za pomoca (x)
Rozpatrzmy dwa trójkąty podobne Δ A'C'W i Δ EFW
Mamy tu
A'C'=√y2+4y=y√5 WO'=h−x EF=2r WO=h
| A'C' | EF | ||
= | |||
| WO' | WO |
| y√5 | 2r | ||
= | |||
| h−x | h |
| 4r2(h−x)2 | ||
y2= | ||
| 5h2 |
| 4r2(h−x)2 | 8r2(h−x)2*x | 8r2 | ||||
V=2* | *x= | = | *x(h−x)2 | |||
| 5h2 | 5h2 | 5h2 |
| 4h−2h | 1 | |||
x1= | = | h spełnia warunki zadania | ||
| 6 | 3 |
| 4h+2h | ||
x2= | =h nie spełnia warunku dziedziny | |
| 6 |
| 4r2 | ||
y2= | *(h−x)2 | |
| 5h2 |
| 2r | ||
y= | *(h−x) | |
| √5h |
| 2r | 2h | 4r | 4√5r | |||||
y= | * | = | = | |||||
| √5h | 3 | 3√5 | 15 |
| 8√5r | ||
2y= | ||
| 15 |
Sprawdzę, gdy się ochłodzi.
U mnie jest 30o i tez na razie sobie odpuszczam