Trójkąt prostokatny
Tygrys i żuraw:

W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C obrano punkt P tak, aby
trójkąty PAB, PBC, PAC
miały równe pola Obliczyc PC mając dane m=PA
2+PB
2
S
PAC=S
PCB=S
PAB(1
*)
PA
2+PB
2=m (2
*)
∡BCA=90
o
Oznaczam
PE=x i PE⊥AC (będzie to wysokość ΔPCA
PD=y i PD⊥BC (będzie to wysokość ΔPCB
Na teraz mam dwa pytania
Nr1) Jeśli te trzy pola maja być jednakowe to tym punktem P będzie punkt przecięcia się
środkowych?
Nr2) W szkicu rozwiązania jest napisane
1 | | 1 | |
| AC*x= |
| AC*BC−−−−−−−−−−−−−−−−−−−BC=3x |
2 | | 6 | |
| 1 | | 1 | |
Czy może dlatego ze SABC= |
| AC*BC a SPAC= |
| SABC? |
| 2 | | 3 | |
Tygrys i żuraw:
Pewnie będzie tak
To dalej tym tokiem rozumowania
1 | | 1 | |
| BC*y= |
| AC*BC−−−−−−−−−−−−−−−AC=3y |
2 | | 6 | |
AE=AC−PD=3y−y=2y
DB=BC−PE=3x−x=2x
W trójkącie PEA PA=
√x2+4y2 to PA
2=x
2+4y
2
W trójkącie PDB PB=
√y2+4x2 to PB
2=y
2+4x
2
PA
2+PB
2=m
x
2+4x
2+y
2+4y
2=m
5x
2+5y
2=m
5(x
2+y
2)=m
Ale x
2+y
2=z
2 =PC
2 stad PC=
√15m}