1−sin(t)+(−1)nsinnt+...... | 1−cos(2t) | ||
= | |||
1+sin(t)+sin2(t)+...+sinnt+... | 1+cos(2t) |
1 | ||
przy warunku |t|< | π | |
2 |
1 | ||
gdyż dla |t|< | π iloraz q=−sint spełnia warunek zbieżności −1<q<1 | |
2 |
1 | ||
Może ktoś napisac dlaczego to |t|< | π jest tak ważne do tego zeby ten warunek zbieżności | |
2 |
1 | ||
S2(mianownika lewej strony )= | ||
1−sint |
1−sint | sin2t | ||
= | |||
1+sint | cos2t |
1−sint | sin2t | ||
= | |||
1+sint | 1−sin2t |
−1−3 | ||
sint1= | =−1 odpada | |
4 |
−1+3 | 1 | |||
sint2= | = | ∊(−1,1) | ||
4 | 2 |
1 | 1 | |||
sint= | t= | π | ||
2 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |