Obwód trapezu
Dong:

Obliczyc obwód tego z trapezów równoramiennych mających krótsza podstawe (2a) oraz ramie (a)
który ma największe pole powierzchni
∡|DAE|=x
|CD|=2a>0
|CB|=|AD|=a >0
|DE|=h<a
|AB|>|CD|>2a>0
Obliczyc 2p=4a+|AB| dla maksymalnego pola powierzcni tego trapezu
natomiast jeśli chodzi o kąt DAE to ten kąt bedzie kątem ostrym (0,90
o) i sin(x)>0 i
cos(x)>0
ze względu na podstawy
Czy trzeba to wszystko pisać ?
Na chwile obecną do tego zadania mam tylko to pytanie ,bo w szkicu rozwiązan sa tylko dane
wielkości