Równanie stopnia trzeciego
Dong:
Wykazać że jeżeli równanie x
3+ax+b=0 ma pierwiastek podwójny to
4a
3+27b
2=0
Jeśli x
1=x
2 =k i x
3=l i k≠l
x
3+ax+b=(x−k)
2(x−l) skąd od razu mamy twierdzenie .
Tw. Jeśli równanie stopnia trzeciego (f(x)=0) posiada pierwiastek podwojny x
1=x
2=k
to równanie (f'(x)=0) ma pierwiastek pojedynczy x
1=k
Pierwastek(podwójny) x
1 spełnia układ równań
{x
13+ax
1+b=0 /*3
{3x
12+a=0 /*(−x
1)
{3x
13+3ax
1+3b=0
{−3x
13−ax
1=0 Dodaje do siebie te równania
2ax
1+3b=0
2ax
1=−3b
x
1 wstawiam do drugiego równania
| | 3b | | 9b2 | | 27b2 | |
3x12+a=3*(− |
| )2+a= 3* |
| +a= |
| +a=27b2+4a3 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | |