Równanie krzywej
Dong:

Wyznaczyć równanie krzywej będącej zbiorem wszystkich punktów ,których odległości od okręgu
x
2+y
2=100 i od punktu A(6,0) są równe .
Naszkicuj tę krzywą
OS=10
A=(6,0)
P(x,y)
S(x,
√100−x2)
|PS|=|PA|
|PS|=|OS|−|OP|
|OP|=
√(x−0)2+(y−0)2=
√x2+y2
|PS|=10−
√x2+y2
|PA|=
√(x−6)2+(y−0)2+
√(x−6)2+y2
10−
√x2+y2=
√(x−6)2+y2
(10−
√x2+y2)2=(√(x−6)2+y2)2
100−20√x2+y2+x2+y2=x2−12x+36+y2
100−20√x2+y2=36−12x
−20√x2+y2=−64−12x
400(x2+y2)=144x2+1536x+4096
256x2+400y2=1536x+4096
16x2+25y2=96x+256
16x2−96x+25y2=256
16(x2−6x)+25y2=256
16(x−3)2+25y2−16*9=256
16(x−3)2+25y2=400
Jest to równanie elipsy
Srodek elipsy w punkcie S(3,0)
Półos a=5 Półos b=4
Ogniskowa c=3
| 1 | |
Kierownice x=−5 |
| i x=11U{1}[3 |
| 3 | |
Ogniska F1(0,0) F2(6,0)=A (6,0)
Wierzchołki elipsy
B1(3,4) B2(3,−4) C1(8,0) C2(−2,0)
Elipsa troche koślawa