Elementarne równania trygonometryczne
Krzysiek:
Taki problem .
Jest np równanie postaci
| | π | | π | | 2 | |
x= |
| +2kπ lub x=(π− |
| )+2kπ= |
| π+2kπ k∊C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Tutaj nie mam z tym problemu
Teraz mam równanie np takie
Pytanie moje jest takie .
Czy moge zapisać to tak (zapomiałem wykresu funkcji sinius )
| | π | | π | | π | | 4 | |
x=− |
| +2kπ lub x=[π−(− |
| )]=π+ |
| = |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czy należałoby to inczej przekształcać?
24 cze 11:17
wredulus_pospolitus:
tak jak jest ... jest ok.
24 cze 11:43
wredulus_pospolitus:
chociaż lepiej już oba zapisy mieć w tej samej ćwiartce
czyli albo −π/3 i −2π/3
bądź (odpowiednio) 5π/3 i 4π/3
24 cze 11:45
Krzysiek:
Bardzo dziękuje CI za odpowiedz.
24 cze 15:39
chichi:
i ten ciąg równości w drugim członie alternatywy nie zachodzi...
24 cze 15:42
Krzysiek:
| | 3π | | π | | 9π | | 2π | | 11π | |
x= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 4 | | 11 | |
Bądz odpowiednio ( |
| π+2kπ i |
| π+2kπ). |
| | 3 | | 6 | |
Trochę się pomylił . Ale juz dzięki Tobie mamy to skorygowane

Równania tgx=k i ctgx=k maja po jednym rozwiązaniu
x=α+k*π Tutaj nie mam z tym problemu .
=======
Kąty spełniające równanie
cos(x)=p ( −1<p<1) wyrażone sa wzorami
x
1=α+k*2π oraz x
2=−α + k*2π
=============================
Wezme równanie
| | π | | π | |
x1= |
| +k*2π lub x2=− |
| +k*2π |
| | 3 | | 3 | |
Pytanie .
Proszę o pokazanie jak tym schematem rozwiązania rozwiązac równanie
| | π | | π | | π | |
x1=− |
| +k*2π lub x2=−(− |
| )+k*2π= |
| +k*2π (a to nie jest równe juz |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
24 cze 16:44
.:
Ogólnie to warto znać wzory redukcyjne
sin(−x) = − sinx
cos(−x) = − cos(x + π)
24 cze 17:38
.:
Więc jeżeli cosx = − 0.5
To mamy cos(x+π) = 0.5
24 cze 17:40
chichi:
no bo jakim prawej porównujesz argumenty skoro masz różne funkcje...
cos(x) to nie to samo co −cos(x)...
24 cze 19:00
Krzysiek:
Dobry wieczór

Z wykresu mogę odczytać bez problemu
Jednak jak to zrobić bez wykresu ?
cos(−x)=cosx
cos(x+π)=−cosx
cos(π−x)=−cosx
Więc jeśli by do tego równania
| | 1 | |
cos(x) =− |
| zastosować wzory redukcyjne tak jak proponuje kolega to można byłoby zapisać |
| | 2 | |
tak
| | π | | π | |
cos(x)=cos(π− |
| ) lub cos(x)=cos(π+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | |
x= |
| π+k*2π lub x= |
| π+k*2π |
| | 3 | | 3 | |
Teraz byłoby w porządku?
24 cze 19:01
chichi:
przeczytaj mój wpis... jeśli chcesz tak poczynić to musisz całą te wartość razem z minusem
| | 1 | | 2π | |
przedstawić jako cosinusa pewnego argumentu, np. − |
| = cos( |
| ) i dopiero |
| | 2 | | 3 | |
porównywać...
24 cze 19:05
Krzysiek:
chichi
Czyli tak jak napisałem o 19 : 01?
I tak samo jesli mamy p∊(−1,0) dla sinusa tez wzory redukcyjne .
24 cze 19:17
chichi:
piszesz o innej metodzie, a rozpisujesz inną. chcesz korzystać z parzystości cosinusa
rozwiązując równanie, a wcale z tego nie korzystasz. wzór redukcyjny służył Ci do złapania
x
0, czyli do rozwiązania szczególnego, a wtedy nie próbujesz złapać kolejnego, tylko
korzystasz z parzystości.
| | 1 | | π | | 2π | |
cos(x) = − |
| ⇔ cos(x) = cos(π − |
| ) ⇔ cos(x) = cos( |
| ), a więc: |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
x = |
| + 2kπ ∨ x = − |
| + 2kπ, gdzie k ∊ ℤ. |
| | 3 | | 3 | |
25 cze 00:19
Krzysiek:
Dobrze . Teraz rozumiem .
Dziękuje bardzo za wyjaśnienie
25 cze 00:31
chichi:
dobrej nocy
25 cze 01:22