zbadac zbieznosc calki
kirsi: zbadać zbieżność całki (od π do
∞)
ilorazowym nie pojdzie (chyba) bo f(x) moze byc rowne zero kiedy cosx=−1, zalozylam ze calka
bedzie rozbiezna wiec w porownawczym probowalam znalezc g(x) takie ze 0<=g(x)<=f(x) ale nie
potrafie znalezc takiego g(x) zeby jescze pozniej pokazac jego rozbieznosc
kirsi: hmm czy tam nie brakuje "1−" przed 2sin
2(x/2)? Ale idąc za pomyslem
| | 1+1−2sin2(x/2) | |
f(x)= |
| |
| | x+√x | |
f(x)>=g(x)=2/2x=1/x (w liczniku zostanie 2 gdy sinus sie wyzeruje a mianownik zwiekszamy)
no i calka z 1/x to juz oczywiscie rozbiezna