Proszę o szybką pomoc
MACIEK : Zaznacz na osi liczbowej zbiór A n B.
a) A = [x € R: x2 − x−12>0},B = {x € R: 16 − x2 ≥ 0}
b) A= {x € R: x2 − 6x +1 ≤ 0}, B ={x € R: 2x2 − 11x + 12 > 0}
23 cze 19:55
Aruseq: Z czym masz problem?
23 cze 20:14
MACIEK : Obliczyć ten zbiór AnB żeby móc go narysować.
23 cze 20:29
Jolanta: y=x2−x−12 Umiesz narysować wykres?
23 cze 20:54
wredulus_pospolitus:
A byłeś w stanie wyznaczyć same zbiory A oraz B
23 cze 20:58
MACIEK : Nie jestem pewien, ale w a) A x€ (−nieskończoność, −3) u (4,nieskończoność) B x€ [−4,4]
w b) A x€[3−2puereisatek z dwóch, 3−2pierwistaek z dwóch] B x€(3/2, 4)
23 cze 21:04
MACIEK : Proszę o pomoc bo do końca dnia muszę przesłać to zadanie
23 cze 21:05
Jolanta: Policzules a) dobrze Teraz zaznacz te przedziały na osi
23 cze 21:21
MACIEK: Ale to na osi chyba trzeba zaznaczyc AnB, czy nie ma racji?
23 cze 21:27
Jolanta: Tak to część wspolna
23 cze 21:32
Jolanta: Co wyszło?
23 cze 21:33
Jolanta: Maciek odezwij sie
23 cze 21:43
Jolanta: Jeżeli nie umiesz to po prostu napisz
23 cze 21:43
Jolanta:
23 cze 21:48
Jolanta: Tragicznie to wygląda ale w telefonie nie daje rady
Po lewej stronie masz A przedział (−∞,−3) po prawej A(4,∞)
Środek to B <−4,4>. Część wspólna <−4,−3)
23 cze 21:52
Jolanta: b)3−2√2=3−2,82=0,18. To po ty by wiedzieć gdzie zaznaczyc w stosunku do B
3+2√2=3+2,82=5,82
Zaznaczamy na osi przedział A
B parabola ma ramiona w górę wykres nad osią jest w lewo od 1,5 i w prawo od 4
(−∞,1,5) v(4,∞)
23 cze 22:03
Jolanta: Część wspólna(4; 3+2√2>
23 cze 22:08
Little Mint:
W przykladzie b) popraw zbiór B
Zbiór A
A=[3−2
√2,3+2
√2]
23 cze 22:10
MACIEK: Okej, chyba rozumiem, bardzo pani dziękuję
23 cze 22:58
MACIEK: A czy moglaby pani mniej wiecej narysowac te wykresy bo nie wiem czy mam je dobrze
23 cze 22:59
Mila:

a) A = [x € R: x
2 − x−12>0},B = {x € R: 16 − x
2 ≥ 0}
x
2−x−12>0
Δ=1+48=49
x
1=−3 lub x
2=4
y=x
2−x−12 − Parabola skierowana do góry
x<−3 lub x>4
y=16−x
2 − parabola skierowana w dół
16−x
2≥0⇔(4−x)*(4+x)≥0
A∩B=<−4,−3)
23 cze 23:13
Mila:

b)
x
2 − 6x +1 ≤ 0 i 2x
2 − 11x + 12 > 0
Δ=32
x
1=3−2
√2 lub x
2=3+2
√2
A=<3−2√2 , 3+2√2>
B ={x € R: 2x
2 − 11x + 12 > 0
Δ=25
| | 3 | |
A∩B=<3−2√2, |
| ) ∪(4,3+2√2> |
| | 2 | |
23 cze 23:35
Jolanta: Mila jesteś jak zwykle niezawodna 🙂 nie wiem jak to się stało ,że zgubiłam pierwsza część
odpowiedzi
23 cze 23:54
MACIEK : Dziękuję wam bardzooooo
23 cze 23:56
Mila:
23 cze 23:59
Jolanta: A pozostałe zadania skończyłeś?
24 cze 00:03