BARDZO PROSZĘ O POMOC
MACIEK: Oblicz wysokość trójkąta opisanego na boku długości 12, jeżeli kąty przy tym boku są równe
30 stopni i 45 stopni
22 cze 13:44
wredulus_pospolitus:
| | b | | a | | 12 | |
Z tw. sinusów: |
| = |
| = |
| |
| | sin30 | | sin45 | | sin75 | |
natomiast sin75 = sin(30+45) = sin30cos45 + cos30sin45 = ...
22 cze 14:19
Little Mint:
Popraw treść zadania .
Trójkąt nie może byc opisany na boku .
Może być opisany na okręgu
22 cze 14:24
MACIEK: Takie dostałem polecenie i tak jest w nim napisane, więc nie mogę nic tu zmienic.
22 cze 14:35
Little Mint:

Może ma byc
Oblicz wysokośc trójkąta opusczoną na bok 12 itd ..
Popraw także rysunek
W trójkącie suma kątów wewnetrzych wynosi 180
o
W trójkącie naprzeciwko mniejszego kąta leży mniejszy bok
Wredulus pewnie miał na myśli wzory redukcyjne i z rozpędu zaznaczył 75
o
bo sin(105
o)=sin(90
o+15
o)=cos15
o lub
sin(105
o)=sin(180
o−75
o)=sin75
o
22 cze 16:03
Little Mint:
AB=c=12
Z twierdzenia sinusów
sin(75
o)=sin(30
o+45
o)= sin30
o*cos45
o+cos30
o*sin45
o
| | 1 | | √3 | | √2 | |
sin30o= |
| cos30o= |
| sin45o=cos45o= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | | √3 | | √2 | |
sin75o= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
===============
| | (1/2)*12 | | 6*4 | | 24 | | 24(√6−√2 | |
a= |
| }= |
| = |
| = |
| = |
| | | | √2+√6 | | √6+√2) | | 6−2 | |
========================
| | 1 | |
Pole trójkata ABC= |
| *a*c*sin45o |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
PABC= |
| *6(√6−√2)*12* |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 36(√6−√2) | |
= |
| =18(√6−√2) [j2] |
| | 2 | |
==================
| | 1 | | c*h | |
Z drugiej strony PABC= |
| *c*h= |
| gdzie h to wysokośc tego trójkata |
| | 2 | | 2 | |
2P
ABC=c*h
h=2*18(
√6−
√2}{12}
| | 36(√6−√2) | |
h= |
| = 3(√6−√2) [j] |
| | 12 | |
==============
Sprawdz jeszcze raz rachunki bo liczyłem w pamięci
22 cze 18:43
aa:

Z własności trójkątów "ekierkowych" (oznaczenia na rys.)
h
√3+h=12
h(
√3+1)=12
h=6(
√3−1)
=========
i po ptokach
22 cze 19:08
aa:
@Littt
masz błąd w obliczeniu pola
PABC= 36(√3−1)
====================
22 cze 19:21
Little Mint:
OK
22 cze 20:11
MACIEK : Czyli wersja aa: jest dobra?
22 cze 20:20
Jolanta: Oczywiście
22 cze 21:37
Jolanta: Jak masz trójkąt prostokątny o kątach 30 0 i 60 0 to na przeciwko kat 30 0 jest bok o
długości a Na przecieki 600 bok o długości a√3 a na przeciwko 900 bok o długości 2a
22 cze 21:41
Little Mint:
| | √2 | |
Tak. Licząc pole nie domnożyłem przez |
| |
| | 2 | |
22 cze 21:48