BARDZO PROSZĘ O POMOC
MACIEK:
BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC
68. Rozwiąż graficznie i algebraicznie uklad równań.
a) x+2 y=−1
x−y=−4
b) 3 x+y=−3
2 x−3 y=−2
c) 3 x−y=2
x+3 y=−10
69. Rozwiąż uklad równań.
a) 2 x−3 y=−4,6
3 x+5 y=−5
b) x−y−2:2 − x+y:4=1
2 x+y−1:3 − x+y:2=0
c) y+6:3 + x:4=5−2 x
2 y−3x:4 = 2/3y −1
70. Boki trójkg̨ta są zawarte w prostych: 4 x−3 y+6=0,3 x+4 y−8=0 oraz 7 x+y−27=0.
Uzasadnij, zee trójkąt ten jest prostokątny. Wyznacz współrzędne wierzcholków tego
trojkata
20 cze 20:45
wredulus_pospolitus:
Ktoś sobie przypomniał jakie zadania miał zrobić na zaliczenie
![](emots/2/pytajnik.gif)
zad 70 −−−> wyznacz dwie pierwsze proste w postaci: y = a*x + b
i zauważ, że a
1 * a
2 = −1 −−−> proste są prostopadłe
zad 68 i 69 to po prostu przerobienie obliczeń (i dodatkowo w 68 umiejętność rysowania
prostych)
20 cze 21:55
wredulus_pospolitus:
do zad 68 −−−> jak szybko narysować prostą:
masz równanie: x + 2y = −1
krok 1: podstawiasz x=0 i wyliczasz jaki musi być y .... y = −1/2
krok 2: w układzie współrzędnych zaznaczasz punkt (0, −1/2)
krok 3: podstawiasz y = 0 i wyliczasz jaki musi być x ... x = −1
krok 4: w układzie współrzędnych zaznaczasz punkt (−1 , 0)
krok 5: bierzesz linijkę do łapki i rysujesz prostą która przechodzi przez te dwa punkty
I tak szybko rysujesz prostą.
Analogicznie zrób pozostałe w tym zadaniu i już masz 'połowę' zadania za sobą.
20 cze 21:58
Jolanta:
x+2y=−1
x−y=−4.
metoda przeciwych współczynników Mnoze obie strony drugiego rownanie przez (−1)
{ x+2y=−1
+ {− x+y=4
−−−−−−−−−−
3y=3
y=1. podstawiam do pierwszego rownania
x+2=−1
x=−3
{x=−3
{y=1
obie proste przetną się w punkcie o wspolrzednych (−3,1) zobaczysz to przy graficznym
rozwiazaniu
20 cze 22:54
Jolanta:
{3x+y=−3 /*3
{2x−3y=−2
{9x+3y=−9
+{2x−3y=−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
11x=−11
x=−1
2*(−1)−3y=−2
−3y=0
y=0
{x=−1
{y=0
c)
{3x−y=2 /*3
{x+3y=−10
{9x−3y=6
+{x+3y=−10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10x=−4
x=−2/5
−2/5+3y=−10
3y=−935/:3
y=−315
{x=−25
{y=−315
21 cze 00:17
Jolanta: Rozwiązując układ równań wyliczamy współrzędne punktu,w którym przecinają się dwie proste
Wredulus tłumaczył jak narysować te proste Wyszło ci?
21 cze 00:22
Jolanta:
{2x−3y=−4,6 /*5
{3x+5y=−5 /*3
{10x−15y=−23
+{9x+15y=−15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19x=−38
x=−2
10*(−2)−15y=−23
−20+23=15y
3=15y
1/5=y
{x=−2
{y=1/5
Maciek tak napisałeś następne przykłady ,że nie wiem czy tam są ulamki
21 cze 00:47
Little Mint:
![rysunek](rys/159814.png)
Zadanie nr 70
4x−3y+6=0
−3y=−4x−6
| 4 | | 4 | |
y= |
| x+2 (zielony) stad a1= |
| |
| 3 | | 3 | |
3x+4y−8=0
4y=−3x+8
| 3 | | 3 | |
y=− |
| x+2 (czerwony) stad a−2=− |
| |
| 4 | | 4 | |
7x+y−27=0
y=−7x+27 (czarny) stad a
3=−7
Jesli a
1*a
2=−1 (wtedy proste sa prostopadłe to ten trojkąt bedzie prostokatny
4 | | 3 | |
| *(− |
| )=−1 (warunek jest spełniony ) |
3 | | 4 | |
Punkt A wyznaczysz rozwiazuja uklad rownan
{y=−7x+27
Punkt B
{y=−7x+27
Punkt C
Wspolrzedne punktu A
Wstawiam x np do rownaia y=−7x+27 i wyliczam y
y=−7x+27
y=−7*4+27=−−28+27=−1
A=(4.−1)
Pozostale punkty liczysz tak samo
21 cze 01:05
Jolanta: Zad 70
4x−3y+6=0
−3y=−4x−6
y=43x+2 a1=43
3x+4y−8=0
4y=−3x+8
y=−34x+2. a2=−34
7x+y−27=0
y=−7x+27. a3=−7
dwie proste są prostopadle jezeli. a1*a2=−1
43*{−3}{4}=−1
Ponieważ boki trójkąta zawarte są w prostych prostopadlych trójka musi być prostokatny
21 cze 01:17
Jolanta: 🙂
21 cze 01:19
MACIEK: Pani Jolanto w zad 69 tam gdzie jest np.:3 to znaczy że to jest ułamek.
21 cze 19:51
21 cze 20:54
Jolanta: Jeżeli tak to wygląda to Mnoze pierwsze równanie obie strony przez 4( żeby się pozbyć ułamków)
a drugie przez 6
| 6(2x+y−1) | | 6(x+y) | |
{ |
| − |
| =0 |
| 3 | | 2 | |
{2(x−y−2)−x−y=4
{2(2x+y−1)−3(x+y)=0
{2x−2y−4−x−y=4
{4x+2y−2−3x−3y=0
{x−3y=8 /*(−1)
{x−y=2
{−x+3y=−8
+{x−y=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2y=−6
{ y=−3
{x−(−3)=2
{y=−3
{x+3=2
{y=−3
{x=−1
21 cze 21:23
21 cze 21:33
MACIEK: Bardzo pani dziękuję i wszystkim pozostałym. Mam delikatne problemy z tą metodą graficzną,
lecz postaram się to jakoś to zrobić.
22 cze 00:59
Jolanta: Maciek ale jak to zadanie wygląda ten przykład c) 3y jest w mianowniku czy 3?
22 cze 01:35
Jolanta: A jeśli chodzi o metodę graficzna Czy umiesz narysować prosta na podstawie wzoru? np y=x−4 ?
22 cze 01:38
MACIEK: Pani Jolanto z metodą algerbraiczną jakoś daję radę, natomiast nie umiem narysowac tego tą
metodą graficzną.
22 cze 12:38
Jolanta: To spróbuj najpierw narysować wykres funkcji y= x−4
Zrób tabelkę U góry x pod spodem y tam gdzie x wpisz jakąś liczbę np x=−1 to y=−1−4
W tabelce wpisujesz y= −5 Teraz za x weźmiemy 0 x=0. to y=0−4. wpisujemy w tabelkę y=−4
A teraz jakąś liczbę dodatnia np x= 5. y =5−4. W tabelkę wpisujemy koło y 1
I tak mamy punkty(−1,−5). (0,4) (5,1) Zaznaczamy je w układzie współrzędnych i rysujemy prosta
Czy tutaj wszystko jest jasne?
22 cze 13:49
wredulus_pospolitus:
Maciek −−− napisałem Ci jak szybko wyznaczyć dwa (proste do wyznaczenia) punkty.
Przez dwa punkty możesz poprowadzić tylko jedną prostą ... w którym miejscu się 'zacinasz' ?
22 cze 14:20
Jolanta:
22 cze 14:41
Jolanta: Maciek jezeli chcesz ,zeby ci pomoc to musimy miec kontakt Odpowiadaj na pytania czy wiesz
czy nie
22 cze 14:45
MACIEK: Nie umiem policzyc tych punktow gdzie ma się przecinać ta prosta.
22 cze 14:55
Jolanta: Ok a czy umiesz narysować prosta tak jak to zrobiłam?
22 cze 14:57
MACIEK: tak
22 cze 14:58
Jolanta: Mamy tu charakterystyczne punkty Prosta przecina os x. i os y Żeby narysować prosta można
robić tabelkę albo wykorzystać tę punkty
Jeżeli p
rosta przecina os x to jest to miejsce zerowe czyli y =0
y=x−4
0=x−4
4=x. Mamy punkt (4,0)
Jeżeli prosta przecina os y to x=0
y=x−4
y=0−4
y=4. Mamy punkt (0,−4)
Zaznaczasz te dwa punkty i rysujesz prosta
Jeżeli masz układ równań to masz dwie proste Rysujesz każda w taki sposób Później z wykresu
odczytujesz punkt w którym się przecinaja
22 cze 15:08
Jolanta: Masz pytania czy robimy przyklad
22 cze 15:15
MACIEK: A ma pani np. messenger lub discord i po prostu wyslalaby mi pani narysownae na kartce te
proste bo
nie wychodzi mi to?
22 cze 15:23
Jolanta: A konkretnie który przykład?
22 cze 15:25
MACIEK: Z zadaniem 69 i 70 juz dałem radę, lecz nie mam zad 69 te rozwiązanie graficzne tyvh 3
przykładów
22 cze 15:32
Jolanta: Napisz pierwszy przykład i przekształć do postaci kierunkowej y=..
22 cze 15:34
Jolanta:
x+2y=−1
x−y=−4
2y=−x−1 /:2
−y=−x−4 / *(−1)
y=x+4.
A teraz wykres
22 cze 15:44
Jolanta:
| −1 | | −1 | |
y= |
| x − |
| . Ile będzie wynosił y dla x=−4 ? |
| 2 | | 2 | |
22 cze 15:49
Jolanta: W liczniku oczywiście 1 a nie −1
22 cze 15:50
MACIEK: ale w tym przykladzie ma byc jedna prosta czy dwie?
22 cze 15:51
Jolanta: Możesz podstawiać za x i liczyć y ale. wykorzystujemy to co pisałam o dwóch charakterystycznych
punktach
Os y prosta przecina jeżeli x=0.
0+2y=−1
y=−1/2. Punkt(0,−1/2)
Os x przecina prosta dla y=0
x+2*0=−1
x=−1. Punkt (−1,0)
Teraz rysujemy prosta
To samo robimy z x−y=−4
22 cze 15:59
Jolanta: Jak narysujesz dwie proste to odczytasz z wykresu punkt przeciecia
22 cze 16:00
MACIEK: czyli w tym pierwszym punkt przeciecia to (−3,1)?
22 cze 16:05
Little Mint:
Dobrze .
22 cze 16:11
MACIEK: w drugim (−1,0), w trezcim (2,4)?
22 cze 16:16
Jolanta: Drugie dobrze
22 cze 16:44
Jolanta: Sprawdź czy dobrze zaznaczyłeś punkty
3x−y=2
x+3y=−10
Pierwsza prosta
x =0. y=0
−y=2. 3x=2
y=−2. x=2/3
(0,−2). (2/3 ,0)
Żeby się łatwiej rysowało (trudno zaznaczyć ułamek)można jeszcze podstawić np x =3
3*3−y=2. y =7. (3,7)
Druga prosta x+3y=−10
x=0. y=0
3y=−10. x=−10
y=−313
(0,−313) (−10, 0). Zaznaczamy punkty i rysujemy
22 cze 17:29