statystyka matematyczna
Yeti: | | 1 | |
Muszę policzyć Var( |
| ∑Xk3) od k=1 do n. |
| | n | |
We wskazówce mam podane E(X
3) = 1/θ oraz E(X
6) = 2/θ
2
17 cze 18:12
chichi:
zakładam, że zmienne losowe są niezależne i indeksowanie takie jak napisałeś
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Var( |
| ∑Xk3) = |
| Var(∑Xk3) = |
| ∑Var(Xk3) = (*) |
| | n | | n2 | | n2 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
Var(X3) = E[(X3)2] − [E(X3)]2 = E[X6] − [E(X3)]2 = |
| − |
| = |
| |
| | θ2 | | θ2 | | θ2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | n | | 1 | |
(*) = |
| ∑Var(Xk3) = |
| ∑ |
| = |
|
| = |
| .  |
| | n2 | | n2 | | θ2 | | n2 | θ2 | | nθ2 | |
18 cze 16:27
Yeti: Okej, są niezależne. A jak policzyć teraz ilość informacji Fishera?
18 cze 18:34
chichi:
a chodzisz ty na wykład w ogóle? wstawiasz jakieś wybrakowane polecenia i Bóg wie co trzeba
zrobić... żeby policzyć ilość informacji Fishera to trzeba mieć funkcję prawdopodobieństwa,
albo funkcję gęstości, z czego mam Ci to policzyć

Wstaw całe polecenie...
18 cze 18:49
18 cze 19:28
chichi:
a ty wiesz jaki musi być estymator żeby w ogóle dyskutować nt. jego efektywności w sensie
Cramera−Ráo? bo nie każdy estymator można poddawać takim dywagacjom
18 cze 19:47
Yeti: Proszę czy pokażesz jak zrobić to zadanie, muszę to umieć na zaliczenie poprawkowke
20 cze 15:02
chichi:
sprawdź pierw czy estymator jest nieobciążony tzn. czy jego wartość oczekiwana jest równa temu
co my w ogóle estymujemy. Ilość informacji Fishera z n−elementowej próby będzie rzecz jasna
będzie równa I
n(θ) = nI(θ), bo przecież to są niezależne zmienne losowe o jednakowym
rozkładzie, więc ilość informacji Fishera w każdej pojedynczej próbie jest jednakowa
20 cze 17:18
Yeti: Byłem na wyjeździe, ale wracam do tego zadania. Wyszło mi że jest nieobciążony. Spróbuję
policzyć tę ilość informacji fishera i dam znać. Ale mam jeszcze inne zadania, wrzucić je tu
czy w nowym wątku?
24 cze 14:13