wredulus_pospolitus:
Otto −−− podstawowe pytanie −−− jaki to jest typ RR'ów?
Następnie −−− jaką znasz procedurę rozwiązywania tego typu równania

I kończąc −−− to skoro znasz procedurę, to w czym tkwi problem
Mariusz:
Równanie liniowe
Procedura nr 1
Rozwiązujesz najpierw równanie jednorodne
W równaniu jednorodnym można rozdzielić zmienne
(Mnożąc stronami przez pewien czynnik albo dodając stronami
sprawiasz aby po jednej stronie równania było tylko wyrażenie z y
a po drugiej stronie równania było tylko wyrażenie z x
i wtedy całkujesz obustronnie)
Otrzymujesz w ten sposób rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
Rozwiązanie szczególne możesz znaleźć uzmienniając stałą
Zakładasz że rozwiązanie szczególne jest postaci
y(x) = C(x)y
1(x)
gdzie y
1(x) jest rozwiązaniem równania jednorodnego
i wstawiasz do równania niejednorodnego
Rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego będzie sumą
rozwiązania ogólnego równania jednorodnego i
rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego
Procedura nr 2
Dla równania liniowego pierwszego rzędu znany jest czynnik całkujący
μ(x) = e
∫p(x)dx
Mnożysz równanie przez czynnik całkujący i całkujesz obustronne
Procedura nr 3
Ponieważ współczynniki równania są stałe a część niejednorodna jest postaci
P(x)e
λx , gdzie λ ∊ ℂ , a P(x) jest wielomianem
to można też przewidywać rozwiązanie
Rozwiązanie ogólne równania jednorodnego znajdujesz wstawiając
y
1(x) = e
λx do równania
λe
λx−e
λx=0
(λ−1)e
λx = 0
(λ−1)=0
λ=1
Zatem rozwiązanie równania jednorodnego wygląda następująco
y = Ce
x
λ = i ≠ 1 więc jako rozwiązanie szczególne przewidujesz
y
s(x) = (Ax+B)cos(x)+(Cx+D)sin(x)
y
s'(x) = Acos(x)−(Ax+B)sin(x)+Csin(x)+(Cx+D)cos(x)
y
s'(x) = (Cx+A+D)cos(x)+(C−B−Ax)sin(x)
y
s'(x)−y(x) = (Cx+A+D−Ax−B)cos(x)+(C−B−Ax−Cx−D)sin(x)
−A+C = 0
A−B+D = 0
−A−C = 1
−B+C−D =0
C = A
−2A = 1
A−B+D = 0
A−B−D =0
C = A
−2A = 1
2A − B + D = 0
2A − B − D = 0
C = A
−2A = 1
−B+D = 1
−B−D = 1
C = A
−2A = 1
−2B=2
2D = 0
B=−1
D = 0
| | 1 | | 1 | |
ys = − |
| (x+1)cos(x)− |
| xsin(x) |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiązanie ogólne równania niejednorodnego będzie sumą
rozwiązania ogólnego równania jednorodnego
i rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego
| | 1 | | 1 | |
y(x) = Cex − |
| (x+1)cos(x)− |
| xsin(x) |
| | 2 | | 2 | |
Procedura nr 4
Metoda operatorowa
Niech F(s) = ∫
0∞f(t)e
−stdt
∫
0∞y'(x)e
−sxdx = y(x)e
−sx|
0∞−∫
0∞y(x)(−se
−sx)dx
∫
0∞y'(x)e
−sxdx = 0 − y(0
+) +s∫
0∞y(x)e
−sx
∫
0∞y'(x)e
−sxdx = −y(0
+) + sY(s)
| | d | |
F'(s) = |
| ∫0∞f(x)e−sxdx |
| | ds | |
| | δ | |
F'(s) = ∫0∞ |
| f(x)e−sxdx |
| | δs | |
F'(s) = −∫
0∞xf(x)e
−sxdx
| | d | |
∫0∞xf(x)e−sxdx = − |
| F(s) |
| | ds | |
| | 1 | |
∫0∞sin(x)e−sxdt = |
| (Można policzyć np dwukrotnie całkując przez części) |
| | s2+1 | |
| | d | 1 | |
(−C+sY(s))−Y(s) = − |
|
| |
| | ds | s2+1 | |
| | (−1) | |
−C+(s−1)Y(s) = − |
| *(2s) |
| | (s2+1)2 | |
| | 2s | |
−C+(s−1)Y(s) = |
| |
| | (s2+1)2 | |
| | 2s | |
(s−1)Y(s) = C + |
| |
| | (s2+1)2 | |
| | C | | 2s | |
Y(s) = |
| + |
| |
| | s−1 | | (s−1)(s2+1)2 | |
Tutaj można bawić się rozkładem na sumę ułamków prostych a można od razu
z twierdzenia Borela o splocie
y(x) = Ce
x + ∫
0x(tsin(t))e
x−tdt
y(x) = Ce
x + e
x∫
0xtsin(t)e
−tdt
Całkę ∫
0xtsin(t)e
−tdt można policzyć przez części