zbieznosc szeregow
tom12: Wyznacz otwarty przedział zbieznosci szeregów potegowych
∞
∑ 5n (x−4)n
n=1
prosze o pomoc w dokladnym rozwiazaniu tego zadania
12 cze 19:11
wredulus_pospolitus:
1. aby ten szereg miał szansę być zbieżny, to musimy być możliwość zapisania go w postaci:
∑ a
n gdzie a ∊ (−1;1) pozostaje jeszcze do sprawdzenia co się dzieje jeżeli a = −1
związku z tym (x−4) ∊ (−1/5 ; 1/5) −−−> x ∊

12 cze 20:42
tom12: lim n tego stopnia √5n = 5
n−>∞
g=5
R = 1/5
rozbiezny (19/5 ; 21/5)
zbiezny (−∞; 19/5) U (21/5 ; ∞) ?
12 cze 22:18
wredulus_pospolitus:
a gdzie tu jest pierwiastek n'tego stopnia
12 cze 22:39
wredulus_pospolitus:
czyli co ... x = −100 da Ci zbieżny szereg

podstaw

Sprawdź

Zastanów się
12 cze 22:39
chichi:
na odwrót zapisał przedziały zbieżności/rozbieżności
12 cze 22:42
tom12: no a nie mozna ta metoda?
12 cze 22:46
tom12: gdzie sie daje pod pierwiastek
12 cze 22:46
chichi:
nie ma pierwiastka n−tego stopnia... on korzysta z gotowych wzorów na promień zbieżności
12 cze 22:46
tom12: a przedzialy faktycznie na odwrot
12 cze 22:46
tom12: ale czy mozna tak tego uzyc czy jest zle ten pierwiastek?
12 cze 22:46
12 cze 22:48
chichi:
pamiętaj jeszcze o krańcach przedziału zbieżności
12 cze 22:51
tom12: co to znaczy krańcach przedziału zbieżności
12 cze 23:04
tom12: musze cos jeszcze dopisac?
12 cze 23:04
chichi:
twierdzenie Cauchy'ego−Hadamarda gwarantuje zbieżność na przedziale otwartym, natomiast nie
rozstrzyga zbieżności w punktach będącymi krańcami tegoż przedziału,
tam trzeba zbadać czy zbieżne są odpowiednie szeregi liczbowe
12 cze 23:12
tom12: i jak mam takie polecenie to tez trzeba? Wyznacz otwarty przedział zbieznosci szeregów
potegowych
∞
12 cze 23:16
chichi:
ale teraz zerknąłem do tego polecenia twojego i oni chcą tylko otwarty przedział zbieżności
wiec nić wiecej nie musisz robic w takim razie, ale w ramach treningu polecam oczywiście
spróbować
12 cze 23:17
chichi:
no wlasnie bylem w trakcie pisania komentarza
12 cze 23:17