Prawdopodobieństwo z GWO
Mike: W sali jest 9 chłopców i 12 dziewcząt. Przyjmijmy że kolejność wychodzenia będzie przypadkowa.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że ostatnią osobą która wyjdzie z sali będzie chłopak
12 cze 15:30
wredulus_pospolitus:
Proste:
12 cze 15:57
wredulus_pospolitus:
Alternatywne podejście, jeżeli nie rozumiesz dlaczego prawdopodobieństwo będzie jednakowe dla
tego że wyjdzie jako ostatni jak i gdyby miał wyjść pierwszy czy też np 5'ty. :
czyli:
| 20! | |
| <−−− z 20 miejsc (ostatnie 'nie jest dostępne') dziewoje sobie wybierają miejsce |
| 8! | |
(która w kolejności wyjdzie z klasy)
9! <−−− permutujemy chłopaków na pozostałych 9 dostępnych miejscach
21! <−−−− mamy 21 rozróżnialnych osób (człek być rozróżnialny), permutujemy ich
12 cze 16:04
Mike: Próbuje to zrozumieć na mniejszych liczbach nawet ale ciężko jest. W sensie np 2 chłopaków i 3
dziewczyny
Nie rozumiem tego ułamka 20!:8! skoro dziewczyn jest 12.
Robiłem moc zbioru A jako
20! (Wybieramy 12d i 8c bez tego ostatniego) Ustawiamy ich w szereg
Ostatni chłopak na 1 sposób ale też jak rozumiem trzeba go wybrać na 9 sposobów czyli wtedy by
było 20!*9 co by pokryło się z mocą A u Cb
12 cze 21:36
wredulus_pospolitus:
Jeżeli chcesz tak to:
Wybieramy wszystkie 12 dziewczyn
Mamy 20 miejsc do zajęcia ... przez 20 osób: 20! sposobów
Zostaje samotny chłop −−− 1 sposób
|A| = 9*20!
|Ω| = 21!
12 cze 21:46
wredulus_pospolitus:
A skąd od razu wiedziałem, że taka będzie odpowiedź.
Powiedzmy, że mamy 21 zapałek w pudełku ... 9 z nich jest spalona.
Osoby wyciągają po kolei zapałki i NIE POKAZUJĄ sobie co wylosowali.
| | 9 | |
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania spalonej zapałki? |
| ... logiczne, |
| | 21 | |
Ale takie prawdopodobieństwo jest dla każdego ... niezależnie czy losuje jako pierwszy czy jako
ostatni.
(Co innego by było gdyby ostatni widział co wylosowali poprzednicy −−− ale to inna para
kaloszy)
12 cze 21:49
wredulus_pospolitus:
| | 20! | | 20! | |
A |
| to jest |
| = V 2012 czy tam na odwrót  |
| | 8! | | (20−12)! | |
12 cze 21:50