Maja: Stosując odpowiednie prawa rachunku zdań zapisać zaprzeczenie zdania:
(x2 = 4) ⇒ (x = 2 v x = -2 )
Proszę o pomoc.
23 lis 16:59
Kama:
czy znak ⊂ w/g Ciebie to n czy u
część wspólna czy suma

napisz
23 lis 18:13
Kama:
jeżeli tak
(x2= 4) n (x= 2 v x= -2) to korzystamy z prawa de Morgana
dla f. zdaniowych
czyli zaprzeczenie alternatywy i koniungcji
(x2≠ 0 ) v ( x≠2 i x≠ -2)
a jeżeli miałaś
(x2=4) u (x=2 v x= -2) to zaprzeczenie jest
(x2 ≠ 4) v (x≠ 2 i x≠ -2)
23 lis 18:20
Maja: Bardzo dziękuję.
Znak miedzy nawiasami to funktor implikacji, czyli wynikania-(jeżeli, to)
23 lis 20:25
Kama:
Maju

zmienia to postać rzeczy

powinnaś napisac to tak
(x
2 -4) => (x=2 v x = -2)
więc poprawimy rozwiazanie zgodnie z tautologią
~( p => q) <=> p i ~ q czyli
(x
2- 4) i ( x ≠2 i x≠ - 2)
23 lis 21:19
Maja: Kama-Dziękuję Ci bardzo, właśnie o to chodziło!
Pozdrawiam,
23 lis 21:41
Kama:
tam gdzie napisałam i wpisz znaczek v odwrócony OK
23 lis 21:49
Maja: Tak,tak, pisze o tym w drugim zadaniu.
dzięki,
23 lis 21:56