Trygonometria (zespolone)
Xia Qingxue:
Liczba zespolona jest postaci
z=1−cosα+isinα
Należy ją przedstawić w postaci trygonometrycznej
x=1−cosα
y=sinα
Liczę moduł liczby zespolonej
|z|=
√(1−cosα)2+sin2α=
√1−2cosα+cos2α+sin2α=
√2−2cosα
| | α | |
Ma mi wyjśc z tego 2*sin |
| |
| | 2 | |
| | α | |
=√2(1−cosα) 1−cosα=2sin2 |
| |
| | 2 | |
Licze cosφ
Licze sinφ
| | sinα | | α | |
sinφ= |
| =cos |
| (jak dojśc do tego wyniku ?) |
| | | | 2 | |
Na razie to pytanie . Dziękuje
7 cze 17:59
etna:
Skorzystaj ze wzoru:
sin2x = 2 sinx cosx
7 cze 19:14
jc: A czy nie można po prostu tak:
1 + cos α + i sin α = 2 cos2α/2 + 2i cos α/2 sin α/2
= cos α/2 ( cos α/2 + i sin α/2)
Wypadałoby coś poprawić w przypadku, gdyby cos α/2 był ujemny.
7 cze 20:55
iKe:
To znaczy
Jeśli sin(2α)=2sin(α)*cos(α) to
| | α | | α | |
sin(α)= 2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | |
Stąd po uproszczeniu dostane cos |
| |
| | 2 | |
| | α | | π | | α | | π | | α | |
z=1−cosα+isinα= 2sin |
| [cos( |
| − |
| )+i sin( |
| − |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 cze 23:12